Få ordinarie ledamöter vid sammanträden

Socialnämnden i Arjeplog har mycket att brottas med. Det ena är skral ekonomi och tunga ärenden. Det andra är att ordinarie ledamöter uteblir från nämndsarbetet.

"Det är svårt med nämndsarbete när så många ordinarie ledamöter är borta," säger Arjeplogs socialnämnds ordförande Bo Åberg, S.

"Det är svårt med nämndsarbete när så många ordinarie ledamöter är borta," säger Arjeplogs socialnämnds ordförande Bo Åberg, S.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG 2010-09-25 06:00
Ordförande Bo Åberg, S, tycker att det är svårt att få kontinuitet i arbetet då det vid varje möte dyker upp ersättare istället för de ordinarie. Han funderar:
- Det är ju en sak att sitta i en nämnd när det är gynnsamma tider och man kan jobba progressivt, men när man måste spara och det drabbar människor är det jobbigt.
Bland tunga och svårhanterliga ärenden märks ekonomiskt bistånd, flyktingar och kostverksamheten. Inför 2011 fattas 2,6 miljoner kronor. Och det är i stort sett bara på personal det finns möjlighet att göra så stora inbesparingar på.
Sällan fler än tre
Under 2010 har socialnämnden sammanträtt fem gånger. Nämnden består av sju ledamöter. Men bara en gång har ett möte hållits med sju deltagare. Annars har det varit fem och sex ledamöter på sammanträdena, och sällan fler än tre ordinarie.
Bo Åberg har deltagit vid samtliga sammanträden. Hans partikamrater Ewa Rosenqvist och Ingegerd Lundqvist har varsin miss. Nämndens vice ordförande Åse Sundström, FP, har bara deltagit en gång, liksom vänsterpartisterna Åsa Marklund och Johan Degerfalk. Centerns Lena Söderberg har total bortavaro under 2010 men hennes ersättare Bo Johansson har ryckt in varje gång.
Tidsbrist
Birgit Svensson, V, har ryckt in som ersättare vid fyra tillfällen under året och Cecilia Ek-Löfmark, FP, vid tre tillfällen.
- Det är en blandning av tidsbrist och brist på intresse för nämnden som är orsaken till att jag inte deltagit, säger Åse Sundström.
- Jag har inte kunnat komma ifrån jobbet. Jag är heller inte så sugen att fortsätta. Jag tycker att det ska in nya personer i nämnden och då helst fler män, säger Lena Söderberg.
- Vi har haft sjukdom och dödsfall i familjen, och jobbet har hindrat mig, förklarar Åsa Marklund sin
bortavaro.
- Eftersom jag inte har fast jobb har jag tagit de vikariat jag fått, och det har oftast varit när nämnden haft sammanträde, säger Johan Degerfalk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om