Effektiva åtgärder på elevhemmet

Sedan det i höstas uppdagades att det förekom internetdroger på elevhemmet Stugan i Arjeplog har man vidtagit åtgärder. Och de har visat sig vara effektiva.

På elevhemmet Stugan i Arjeplog håller personalen hårdare koll på både de boende och deras inkommande post.

På elevhemmet Stugan i Arjeplog håller personalen hårdare koll på både de boende och deras inkommande post.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG 2010-04-19 06:00
Mona Svensson är ansvarig för elevhemmen i Arjeplog. Hon berättar om en incident i höstas där en elev ertappades med droger på elevhemmet Stugan. Eleven hade brutit mot hyreskontraktet och fick därmed inte bo kvar. Mona Svensson kände att det var deras skyldighet att informera alla föräldrar till de boende på Stugan om vad som hade hänt.
- Vi gjorde en rundringning till alla och berättade om händelsen och bad dem prata med sina ungdomar. Vi bad dem även vara uppmärksamma på vad deras barn gör med sina pengar och fundera på om det fanns tecken som tydde på att droger användes.
Efter händelsen i höstas har personalen blivit mer uppmärksam. De håller numera hårdare koll på både ungdomarna och postgången till elevhemmet och Mona Svensson upplever att deras insatser har gett resultat.
- Vi kan ju aldrig säkert veta, men vi tror inte att det är ett problem längre. Om det fortfarande förekommer droger på Stugan så är det bortom vår vetskap. Vi gör i alla fall allt vi kan för att hålla drogerna borta.
Men problemen finns fortfarande kvar i samhället och vad kan man göra åt dem? Mona Svensson tror på att ge ungdomar kalla fakta. Vad som händer med hjärnan, vilka långtidsbiverkningar droger kan ge och vara konkret med vad som kan hända.
- Man får inte tabubelägga ett sådant här ämne! Tvärtom, mer diskussion och mer information.
Hon tycker att man bör börja med droginformationen betydligt lägre ned i åldrarna, redan på låg- och mellanstadiet. Och föräldrarna måste ta ett större ansvar för sina ungdomar.
- Självklart ska vi alla hjälpas åt men det är hemma som grundsynen för droger läggs.
Hon efterlyser hårdare tag mot droger och ett bättre samarbete mellan skola, elevhem, polis och föräldrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om