Enligt lag och avtal för offentlig sektor får övertid tas ut med högst 200 timmar under ett kalenderår. Om antalet övertidstimmar överskrider 200 ska det antigen ha stöd i kollektivavtal eller genom dispens.
Elisabeth Bramfeldt, vänsterpartiet, konstaterar att kommunen bedriver en helt oacceptabel arbetsmiljöpolitik, som strider mot gällande lagstiftning eftersom ansökan om tillstånd till övertidsarbetet inte sökts hos Arbetsmiljöverket.
"Enorm ärendemängd"
Totala antalet övertidstimmar inom kommunförvaltningen uppgick för 2011 till 9 619. Det är en ökning från föregående år med 409 timmar.
Kostnaden beräknas till nära 2,4 miljoner kronor. Kostnaden kan dock inte anges exakt då många timmar tas ut som ledighet.
Socialförvaltningen svarar för 67 procent av alla övertidstimmar. Socialchef Bengt Isaksson bekräftar.
- Vi vet om alla timmar, men vad ska vi göra. Vi måste sköta det viktigaste.
Bengt Isaksson är medveten om att en tjänsteman har mycket övertid.
- De två senaste åren har vi haft en enorm ärendemängd. Individ- och familjeomsorgen tar resurser. Vi har köpt utredningskapacitet utifrån och vi har fått ett tillskott på socialsekreterarsidan med en tillsvidareanställning. Dessutom har vi en resursförstärkning fram till årsskiftet, säger han.
Elisabeth Bramfeldt hoppas att den anmälan som gjorts till Arbetsmiljöverket ska resultera i att Arjeplogs kommun lär av sina misstag.
- Istället för att skapa sysselsättning för fler tillåter man att personal som redan jobbar heltid, jobba mer. Det sker inte vid enstaka tillfällen utan är satt i system.
Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson har begärt in kommentarer i de fall där övertidstimmarna överstiger fem procent av arbetstiden.
- Jag har inte fått kommentarerna än, men verksamhet ska inte bedrivas med övertid utan med fast anställd personal. Det är grunden.