10 måsten för turisten i Arjeplog

Paris har Eiffeltornet och New York har Empire State Building men Arjeplog har Galtis. Arjeplog har också ett Manhattan. Och mycket, mycket mer.

2.Silvermuseet i Arjeplog har cirka 35000 besök årligen.

2.Silvermuseet i Arjeplog har cirka 35000 besök årligen.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG 2011-08-02 06:00

En liten rundfrågning bland folk på gatan om vad som är Arjeplogs mest sevärda saker, och absoluta måsten för turisten hamnar utsikten från Galtispuoda och Silvermuseet i topp. Det statistiska underlaget är inte brett men svaren är entydiga.

Upprustning?
Något förvånande är att många nämner Adolfströmsvägen som en av sevärdheterna.

Ulla-Britt Öjerfalk har Silvermuseet på första plats, och hon hoppas att Sameområdet på Skeppsholmen ska rustas upp, så att det också kan bli ett första klassens turistmål.

Sven-Anders Holmström svävar inte på målet. Han nämner Galtis som det självklara utflyktsmålet, såväl sommar som vinter.

Jan-Ivar Lundqvist menar att hela Arjeplog är värt att se. Som den Mellanströmsbo han är framhåller han loppmarknaden i Mellanström som ett fint mål för en kvällsutflykt.

Resa i tiden
För Irene Holmqvist är museet och Galtis självklara. Sen tycker hon att Åsarna och området kring Rapasundet är väldigt fint.

Bernard Verlaan och Diana Munt från Utrecht i Nederländerna sitter på en sten på Galtispuodas topp och beundrar utsikten. De har besökt Arjeplog många gånger och varje gång åker de upp med bilen på Galtis.

- Att sitta på Galtis och titta är som att göra en resa i tiden. Man ser den geografiska historien, säger Bernard Vorlaan.

Paret gillar också samhället Arjeplog som är litet, ett pittoreskt torg och en vacker kyrka.

Bernard berättar om första mötet med Arjeplog.

Avslappnad atmosfär
- När vi körde in i samhället en kväll var det ett gäng pojkar som hoppade i vattnet från bron, det kändes som om vi kom till ett ställe där man gör vad man känner för, atmosfären var avslappnad.

Tiobästa-lista
Varje ställe av aktning har en tiobästa-lista. Här är Nyheter i Norrs lista, som undertecknad sammanställt ur enkäten bland tiotalet flanörer på Arjeplogs gator, och efter eget bevåg. Mejla eller ring in synpunkter. Tipsa också om turistmåsten utanför Arjeplogs samhälle.

Bertil Sundkvist

bertil.sundkvist@nyheterinorr.se

0961-106 30

1) Galtispuoda
En asfalterad väg med många gropar leder upp på kalfjället 800,2 meter över havet. Utsikten är bedårande i alla
väderstreck.

2) Silvermuseet
Doktor Einar Wallquists skapelse från mitten av 1960-talet är under ständig utveckling. Samlingen av samiskt silver är världsberömd.

3) Arjeplogs kyrka
Uppförd 1641. Besökare fascineras av den vackra rosa färgen.

4) Vaukaströmmarna
En handikappvänlig led tar besökaren genom skog och över myr till strömmarna. Leden passar väl lika bra för löpare som cyklister och fiskare.

5) Åsarna-Rapatjärn
Ett i Arjeplogsbornas tycke vackert område med flera kilometer stig att trampa på.

6) Krajabadet, Galtisguts och Nåtti
Badmöjligheterna är oändliga, från de tempererade badet på Kraja till någon av Arjeplogs 8 000 sjöar.

7) Adolfströmsvägen och paketet Far & Flyg
Nej, det hör inte till samhället, men många talar sig varmt för det. Många Arjeplogsbor tar med sig nära och kära till Far & Flyg. En helikopterresa upp på fjället Tjäksa. Sen vandring till Bäverholmen där middag, eller lunch väntar. Återresan sker med båt.

8) Doktorsgården
Här bodde doktor Einar Wallquist. Den är väl värd ett besök. Gården visas genom Silvermuseets försorg.

9) Manhattan
Arjeplogs eget Manhattan. När Renbergsgatan anlades uppfördes en mängd enplansvillor där.

Arjeplogshumorn döpte området till Manhattan.

10) Mjukglass på Kalles kiosk
Ett måste en varm sommardag. Det enda stället som serverar mjukglass i Arjeplog.

Ta gärna listan med en nypa salt och låt intresset bestämma. Det finns många fina ställen att fiska på, att kolla in växter eller plocka bär. Det finns fina utflykter till närbelägna berg och fjäll som Renberget och Akkelis.

En loppmarksrunda till loppmarknaderna i Mellanström, Slagnäs, Marielund, Silverlogen och Racksund är heller inte fy skam.

Eller en båttur på Hornavan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om