Datorstrul för miljarder

En halvtimme om dagen.Så mycket arbetstid försvinner i genomsnitt varje dag på grund av IT-strul på jobbet, enligt en undersökning.

Datorstrul på jobbet tar i genomsnitt en halvtimme av din arbetstid – varje dag.

Datorstrul på jobbet tar i genomsnitt en halvtimme av din arbetstid – varje dag.

Foto: Bertil Ericson/TT

Arbetsmiljö2016-05-11 21:04

Sitter du och sliter ditt hår och blir frustrerad över krånglande datorer på arbetet?

Då är du inte ensam.

Tjänstemän i Sverige uppger att de i snitt förlorar ungefär en halvtimme av sin arbetsdag på grund av IT-problem, varje dag.

– Det är en självskattning som de som svarar på enkäten gör, men jag tror att alla som arbetar i en datoriserad miljö själva kan fundera över hur mycket tid man sitter och väntar på upphakade datorer, eller när man förlorar kontakten till systemen, eller att man sitter och letar efter en lösning, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen som ligger bakom undersökningen.

De flesta missnöjda

I pengar motsvarar den förlorade arbetstiden ungefär 14,5 miljarder kronor som privata företag i Sverige skulle kunna spara per år, beräknar förbundet.

Enligt svaren på undersökningen handlar det inte bara om problem för folk som är nya på jobbet och strul när nya system införs. Det visas genom att nästan alla (94 procent) av de tillfrågade är mer eller mindre missnöjda med hur IT-systemen fungerar på jobbet. Strulet är ett arbetsmiljöproblem, enligt Henrik Ehrenberg.

– Det skapar frustration och gör att man inte kan göra sitt jobb så effektivt som man själv vet att man skulle kunna göra, och att det kan skapa uppgivenhet inför vissa arbetsuppgifter, säger han.

Skapar problem

Han tycker att det är ironiskt att IT-system, som införs för att kunna göra jobbet mer effektivt, ibland i stället skapar problem. Men det finns lösningar, menar han.

– Att man involverar personalen. Och att man inte förutsätter att ett IT-system passar den egna verksamheten bara för att det är nytt eller käckt eller ser snyggt ut, eller säger sig lösa problem. Man måste provköra det innan i den egna miljön och de egna arbetsuppgifterna man har på arbetsplatsen, och kanske också lägga pengar på att anpassa det till de egna behoven. (TT)

Undersökningen

Rapporten "Tjänstemännens IT-miljö 2015" är gjord av fackförbundet Unionen. Intervjuerna har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och genomfördes under hösten 2015. Undersökningen omfattar 2 092 intervjuer med tjänstemän i privat sektor och deltagarfrekvensen var 61 procent.

Unionen gör årligen en undersökning av tjänstemännens IT-miljö.

Källa: Unionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om