Stora skillnader mellan kommunernas ferielöner

Ungdomarna som feriejobbar är i full gång med att arbeta ihop en av livets första löner. Lönerna varierar dock stort i Piteå älvdals kommuner.

Melwin är en av ungdomarna i Piteå Kommun som arbetar på ett feriejobb.

Melwin är en av ungdomarna i Piteå Kommun som arbetar på ett feriejobb.

Foto: Sofia Blad

Arbetsmarknad2021-07-06 16:00

Sju ungdomar iklädda reflexvästar och arbetsbyxor sitter längs Tages bro i Piteå och drar upp ogräs från stenarna i dikeskanten i gassande sol. Tre av de tappra ungdomarna heter Milla Johansson, Ina Larsson och Melwin Marklund.

– I dag rensar vi ogräs, det är vår sista vecka så vi har hunnit göra mycket olika saker, berättar Milla Johansson. 

Ungdomarna har flexibla arbetstider, det viktiga är att arbetet utförs sex timmar per dag. Arbetsuppgifterna kan exempelvis vara att måla bänkar, utföra trädgårdsarbete eller plocka skräp. Lönerna baseras på hur gammal du är och skiljer sig från kommun till Kommun.

– Vi är födda 2004 så vi tjänar 59 kronor per timme här i Piteå. Vi är ju inte så gamla så det är förstårligt att lönen inte är så hög och när man blir äldre får man lite mer, menar Milla. 

Timlön för feriearbetare:

                           Älvsbyn         Piteå          Arvidsjaur     Arjeplog

Födda 2003        90 kr.             74, 50 kr.         74 kr.            76,58 kr.

Födda 2004        74 kr.             59, 50 kr.         79 kr.            61,60 kr.

Födda 2005        74 kr.             59, 50 kr.         69 kr.            61,60 kr.

Det är tydligt att Piteå är den kommun som betalar lägst löner till sina feriearbetare. Anledningen till det är för att antalet sommarjobb som erbjuds är fler än i övriga kommuner, menar Anette Myrestam, verksamhetsområdeschef för arbetsmarknaden i Piteå.

– Piteå kommun har valt att erbjuda jobb till alla sökande. Vi förhandlade lönerna med kommunal, de vill ha högre lön, men vi har fått förhandla ner någon krona för att kunna erbjuda alla jobb. Skulle vi ha högre lön så skulle vi behöva ha en mycket högre budget, förklarar Anette Myrestam.

De tre vännerna har arbetat utomhus i två veckor och har nu en vecka kvar av sitt sommarjobb. Även om de ser fram emot pengarna som snart kommer in på kontot så längtar de efter sommarlov och ledighet.

– Det är ganska varmt att jobba så här och man avundas de som är lediga och kan sola och bada, men fördelen med det här jobbet är att man får träffa nya människor och vara utomhus. Det är varierande arbetsuppgifter och då går tiden snabbt, säger Ina Larsson. 

På frågan vad de ska göra med lönen är svaret självklart.

– Jag ska spara undan det mesta, jag vill köpa en bil när jag fyller 18 år, säger Melwin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!