Razzior för att minska trafikdöden

Var sjunde dödsolycka i trafiken hade kunnat undvikas om inblandade bilar haft bättre däck. För att sprida information om däckens betydelse för trafiksäkerhet och miljö genomför polisen nio däckrazzior i länet under kommande vecka.

Foto: Robert Lundberg

ANTNÄS2008-09-06 06:00
Trafikpolisen genomför sina razzior i samverkan med NTF, Bilprovningen, Däckbranschens informationsråd och Vägverket. I går gjordes den första kontrollen i länet utanför Antnäs längs E4 mellan Piteå och Luleå.
- Däckrazziorna bygger på en finsk förebild som har gett goda resultat. De genomförs över hela landet och det här är premiären i Norrbotten, berättar Maria Ögren, NTF Norrbotten.
Syftet med däckrazziorna är att öka bilisternas kunskap om mönsterdjupets betydelse för trafiksäkerheten och lufttryckets betydelse för miljön, trafiksäkerheten och privatekonomin.
Enkel funktionstest
Däckrazziorna inleds med att polisen vinkar in bilar och gör vanliga trafikkontroller. Förarna får visa upp körkortet och göra ett utandningsprov som visar att han eller hon är nykter.
Polisen gör även en enkel funktionstest på fordonets belysning och blinkers samt tar en snabbtitt på däcken. Sedan erbjuder man trafikanten att köra fram till ett team från NTF och däckbranschen som gör ett utförligt mönster- och lufttrycksprov.
- Däcktestet är frivilligt, men de flesta som har gott om tid väljer att göra det, berättar Stig Forsström, polis vid trafikenheten i Luleå.
Bilister som genomför däcktestet får mönsterdjup och lufttryck bokförda på ett papper märkt "Så mår dina däck". NTF ställer även frågor som visar hur medveten bilföraren är om däckens skick.
- Det har varit blandade resultat hittills. Tyngre bilar har genomgående haft väl så låga däcktryck, i många fall 1,9 där det bör vara 3,0, och det påverkar bränsleförbrukningen. Bilen blir också instabilare vid inbromsningar och dessutom slits däcken snabbare om man har för lite luft. Mönsterdjupen har varit rätt bra så här långt, kanske med något undantag, berättar Kent Furberg, Continental däck AB, som medverkade i razzian för däckbranschens räkning.
Västerbotten olagligast
Hans Olofsson, Norrfjärden, var en av dem som stoppades.
- Det är bra att man genomför trafikkontroller. Jag kör mycket bil, omkring 4 000 mil per år, och vill att vägarna ska vara trafiksäkra, säger han.
Olofsson hörde till fåtalet som hade full kontroll på däckens skick och lufttryck.
- Men det är mest för att bilen är köpt i somras och ganska ny. Lufttrycket kollade jag för ett tag sedan efter en punktering.
Annars brukar det vara lite si och så med bilisternas medvetenhet. Statistik från förra årets däckrazzior, 80 stycken fördelade över tolv län, visar att bara en femtedel av dem som kör med slitna däck vet om det.
I norra delarna av landet är man sämst på att köpa nya däck i tid. Inga däckrazzior gjordes i Norrbotten 2007, men av 317 kontrollerade bilar i Västerbotten hade nära hälften, 43,8 procent, minst ett slitet däck.
Statistiken visar också att västerbottningarna var olagligast i landet. 8,2 procent av de kontrollerade fordonen i grannlänet hade minst ett däck med mönsterdjup under 1,6 millimeter.
Fler kvinnor än män körde med olagliga däck.

Mönsterdjup och lufttryck
Mönsterdjup under tre millimeter ökar bromssträckan och risken för vattenplaning vid vått väglag. På vintern krävs ett bättre mönsterdjup för att däcken ska greppa i snö, slask och modd.
Sommardäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 1,6 millimeter. På vintern är minsta tillåtna mönsterdjup tre millimeter.
Stora skillnader i slitage mellan däcken bör undvikas. Om skillnad förekommer ska alltid de bästa däcken sitta bak.
Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckens huvudmönster.
Rätt lufttryck kan fördubbla livslängden på däcken. För lågt tryck gör bilen svår att hantera i krissituationer och olycksrisken ökar.
Om alla svenskar körde med rätt lufttryck så skulle miljön slippa 72 000 ton koldioxid per år.
Öka lufttrycket när du har mycket last eller fler passagerare.
Kolla lufttrycket varje månad eller när däcken ser ut att ha för lite luft. Mät trycket på kalla däck.
Källa: Däckrazzia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om