2009 blev Pensionsmyndigheten en egen myndighet, men kärnsystemen har sedan dess varit kvar hos Försäkringskassan som fram till delningen även hanterade landets pensioner. Nu ska systemen, eller snarare processerna, flyttas hem.
– Jag kallar det för att vi flyttstädar. Vi tar med oss det som var bra och bygger upp det som behövs för vår nya verklighet, säger Leif Johansson, som arbetar som IT-arkitekt på Pensionsmyndighetens Luleåkontor.
En unik myndighet
Utmaningen att utveckla framtidens IT-stöd på myndigheten är stor. Den nuvarande systemfloran är komplicerad, i vissa fall på gränsen till komplex. När pensionssystemen byggdes i mitten av 1990-talet var inte samhället så föränderligt som det är nu.
– Nu har vi kommit till en punkt när vi inser att vi helst inte vill ändra i kärnsystemen på Försäkringskassans sida, utan nu flyttar vi bara processerna och lämnar de komplicerade systemen bakom oss. Vi bygger nytt, säger Leif.
Leif Johansson har bra koll på kärnsystemen. Under fem år jobbade han på Försäkringskassan med att hjälpa Pensionsmyndigheten från det hållet. Sedan i maj 2019 tittar han tvärtom från pensionshållet mot kassan. Han beskriver sin nya myndighet som unik.
– Idag är all digitalisering en mix av IT, juridik, verksamhetsprocesser, säkerhet, analys, kommunikation och så vidare. Här umgås vi hela vägen, från det att problemet uppstår till att vi på något sätt löser det.
Jobbar agilt
För att bygga framtidens IT-stöd för pensionssystemet jobbar de på att hitta mer följsamma metoder, där det ska gå fortare och enklare att förändra. De tittar också mycket på tekniken bakom.
– Hur vi till exempel kan bli effektivare i den utvecklingsprocess vi har. Vissa delar i systemen köper vi färdigt, ibland är det open source, men det mesta kodar vi själva. Vi bygger kod utifrån de ställda kraven. Agiliteten är att du kan småutveckla hela tiden. Det är en levande process, säger Leif Johansson.
Samtidigt som transformationen ska genomföras kommer även nya lagkrav som sätter IT-avdelningen på prov. En del saker vet de om nu, som att pensionsåldern kommer att höjas.
– 2023 ändrar man riktåldern ett år, från det hårdkodade att du blir pensionär när du fyller 65 år, till 66 år. Att kunna höja det i systemet tog man inte höjd för i systemet för 25 år sedan. Det är en liten grundbult i varför vi nu vill göra nytt och bygga något för framtiden, säger Johansson.
För vem passar det att vara i den här miljön?
– Den som tycker om att vara med och driva förändring. Vi har behov av traditionella utvecklare som kan koda, men också systemutvecklare som kan ta med sig erfarenheter från andra miljöer och industrier. En myndighet drivs ju inte av att tjäna pengar, utan av att göra rätt, det får inte bli fel, säger Leif och fortsätter:
– Pension kanske låter tråkigt, men vi bygger den nya digitala ryggraden för den största delen inom socialförsäkringen, något som kommer att vara superviktigt för miljontals invånare lång tid framöver.
Vad ställer det för krav på IT-systemen?
– Alla förmånerna, ålderspension, efterlevandepension, bostadstillägg och så vidare, går ju in i varandra. Det är väldigt komplexa regelverk som vi måste hålla reda på IT-mässigt. Och vi kan aldrig ta bort en regel. Tricket är hur man gör med den svans man drar med sig. Det är mer utmanande än vad man tror, säger Leif.
Moderniserar sig själva
I nuläget är de mellan 20 och 30 personer på IT-sidan av Pensionsmyndigheten i Luleå. De ska bli kring 60 och kommer att behöva växa fort.
– När Pensionsmyndigheten skulle etablera sig här sökte jag mig hit just för att jag insåg att den här stora transformationen kommer att ske.
Vem leder arbetet?
– Det gör vi själva. Vi formerar olika team med olika antal personer beroende på vilket problem vi ska lösa. Du får givetvis en roll när du anställs, men du upptäcker ganska snart att i IT-kulturen är det bara formalia. Du bidrar med det du är duktig på och delar med dig av dina erfarenheter, säger Leif Johansson.
Samtidigt som systemen moderniseras, anammar de själva nya arbetssätt. De utvecklar med fler moderna verktyg och försöker inte göra nya saker på gamla sätt, utan på nya sätt med nya tekniker.
– Nu ska vi digitalisera och automatisera allt vi kan. Det handlar inte om att bygga bort människor för det finns annat att göra, utan om att göra det ännu mer korrekt, bättre och rättvist. Vi har verkligen chansen att sätta vår prägel på det här lång tid framöver. Det är en häftig resa, avslutar Johansson.
Annons
Detta är en annons från Pensionsmyndigheten, den är inte skriven av journalisterna på NSD:s och Kurirens redaktion.