En fundamental förutsättning för att du ska arbeta mot goda villkor är att du själv vet ditt värde. Det är det som nu ska prövas mot arbetsgivarens betalningsförmåga. Innan löneförhandlingen bör du ta reda på vad andra med liknande uppgifter tjänar i din region. Lönestatistik finns på internet, och skulle du mot förmodan inte hitta något av värde på gratissajterna kontaktar du någon av alla aktörer som mot betalning tillhandahåller mer specifika uppgifter.
Undvik låsningar
Vad som ska utbetalas den 25:e varje månad är bara en komponent i löneförhandlingen. Arbetstider, antal semesterdagar, pensionsavsättningar, eventuella provisionssystem och övriga förmåner ger ”resår” i samtalet, vilket i sig reducerar risken för låsningar i förhandlingen. För att ovanstående ska vara applicerbart krävs förstås att du kan motivera ditt löneanspråk. Du måste veta vilka värden, väntade och oväntade, som du kan tillföra organisationen. Finslipa din argumentation.
Håll huvudet kallt
När du får ett konkret erbjudande, be då att få återkomma med besked nästkommande dag eller efter helgen. Allt är en förhandling, så presentera ett motförslag om du inte är nöjd. De flesta arbetsgivare tål några sådana vändor. Glöm aldrig att du fått ett erbjudande för att företaget vill anställa just dig och ingen annan.
Källa: jobbplus.se
AnnonsDetta är en annons från Norrbotten Växer, den är inte skriven av journalisterna på NSD:s och Kurirens redaktion.