80 konfirmander från Piteå fast på nattåget

Resan till konfirmandlägret fick en minst sagt tråkig start för 80-talet konfirmander från Piteå och deras ledare. I Ånge stannade nattåget och blev kvar i över 15 timmar på grund av elfel. Den sista gruppen satt fast till sent på söndagskvällen.

Botten SJ! 80-talet konfirmander och deras ledare fastnade i Ånge på grund av kabelfel. På söndagskvällen väntade fortfarande 24 ungdomar och deras nio ledare på att få komma iväg. Här ses stående fr. v. Isabell Boström , Anton Köpsén, Neo Risberg och Marcus Bäcklund. Sittande fr. v. Casper Sundqvist, Elin Marklund, Ebba Berggren, Jennifer Lindgren. Längst fram Josef Lundmark och i fönstret ses Joel Bergman. 



Skickat från min iPhone

Botten SJ! 80-talet konfirmander och deras ledare fastnade i Ånge på grund av kabelfel. På söndagskvällen väntade fortfarande 24 ungdomar och deras nio ledare på att få komma iväg. Här ses stående fr. v. Isabell Boström , Anton Köpsén, Neo Risberg och Marcus Bäcklund. Sittande fr. v. Casper Sundqvist, Elin Marklund, Ebba Berggren, Jennifer Lindgren. Längst fram Josef Lundmark och i fönstret ses Joel Bergman. Skickat från min iPhone

Foto: Peter Werner

ÅNGE2019-06-16 19:32

När PT var i kontalt med konfirmandgänget vid 19-tiden på söndagskvällen väntade de fortfarande på att tåget skulle börja rulla.

– Starten skjuts fram hela tiden, berättade Isabell Boström, en av de 24 konfirmander som fortfarande var strandad på tåget i Ånge. Totalt fanns 80-talet konfirmander och 34 ledare på tågen med destination västkusten för det årliga konfirmandlägren.

Enligt SJ var det ett ledningsfel i samband med banunderhåll som gjorde att tågen inte kunde ta sig vidare. Men ungdomarna och deras ledare kunde nog inte i sin vildaste fantasi då ana att de fortfarande skulle sitta på tåget 18 timmar senare.

–  Det har varit ganska jobbigt, säger Isabell. Det är jättevarmt, termometern visar 35 grader, och det finns ju ingen AC, berättar hon när PT når henne på det stillastående tåget.

Informationen från SJ har inte heller varit den bästa.

– Tiden när tåget skulle kunna gå har skjutits fram hela tiden. Först sa dom 15.40, sedan 18.30 och nu har de sagt 19.30, säger Isabell Boström med en suck.

Och vid 19-tiden kom nästa kalldusch: då uppgav SJ att tåget skulle gå 21.20. Det var inte heller fritt fram att gå ut hur som helst från det stekheta tåget trots att det stod still.

– Vi har varit ute max en timme, säger Isabell.

Vid ett tillfälle verkade det som att tåget skulle kunna komma iväg, de började rulla och åkte en bit. Men sedan stannade det och åkte tillbaka till där de varit förut.

SJ har bjudit de strandade passagerarna på mat så länge den räckte, men nu är maten slut på tåget.

– Då vi fick gå till Coop och handla, SJ betalade, berättar Arvid Marklund, som är ungdomsledare på resan.

Peter Werner, församlingspedagog, berättar att två av grupperna som färdades på de andra tågen kom iväg på eftermiddagen.

– De ska till lägergården i Bohuslän, vi ska till Halmstad, säger han. Han passar på att hylla ungdomarna för deras tålamod.

– De har hållit humöret uppe på ett fantastiskt sätt hela tiden, men nu börjar de bli less, säger han. Värmen i vagnarna tar på krafterna och när man är trött och hungrig är det inte roligt, säger han. Och informationen från SJ är kass, det gör inte saken bättre.

Och Halmstad ligger fortfarande åtskilliga timmar bort. Werner har fått besked om att det sannolikt blir hotellövernattning i Stockholm för de 24 konfirmanderna och deras nio ledare på SJ:s bekostnad.

– Vi ska ju vidare med buss från Göteborg, men jag har varit i kontakt med bussbolaget så de vet att vi sitter fast. Jag hoppas det löser sig, säger han.

Carina Axelsson på SJ:s pressjour gick på söndagen ut med beskedet att resenärerna kommer att kompenseras ”till 100 procent och förmodligen mer därtill”.

Enligt Peter Werner har de fått besked om att kompensationen utöver biljettpriset blir 800 kronor per person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!