Korttidsboendet på Gullvivan har varit igång sedan 2014 och är den största posten som ryker i förslaget. Gullvivans budget på 3,2 miljoner kronor kommer istället att betala för nattbemanningen på Nyberga för 1,1 miljoner kronor och en miljon kommer att gå till att utöka hemutredningsteamet som varit en väldigt lyckad insats. För två år sedan var det 30 personer i kö till Särskilt boende, men den har lyckats krympa med hjälp av dem.
– Vi har kunnat minska kön ordentligt och senarelägga behovet av att flytta till ett särskilt boende. I veckan har vi haft noll personer i kö och en plats ledig. Det har inte hänt tidigare under alla mina år som socialchef, säger Hans Nyberg, socialchef.
Besparingen blir i slutändan 1 092 000 kronor. Totalt tappar kommunen fem korttidsplatser då man flyttar två av Gullvivans platser till Nyberga. Det är inte utan risk. Om köerna ökar igen kan kommunen behöva betala viten.
– När någon får ett beslut om flytt till särskilt boende är vi skyldiga att verkställa det inom tre månader. Klarar vi inte det kan det bli tal om vitesbelopp. Om kommunen inte klarar av att ta hem personer från lasarettet kostar det också 7000 kronor per dygn. Vi bedömer att vi klarar det om inget ändras.
När kan ni börja avveckla?
– Vi påbörjar arbetet om det blir beslut om det på Kommunstyrelsen på måndag. Det kommer ta tid. Dels har vi människor på avlastning som vi måste hantera. Dels ska personalen hitta andra jobb. Förhoppningsvis är det ingen övertalighet bland dem, vi behöver vårdpersonalen i kommunen, säger Nyberg.
Kostnaden för hemtjänsten på särskilt boende kommer att höjas till maxnivån som regeringen beslutat om, från 1780 till 2089 kronor. Det beräknas öka intäkterna med 200 000 kronor.
Tre och ett halvt "årsarbeten", totalt cirka 1,75 miljoner, kommer att försvinna ur budgeten. Ett från särskilt boende. Ett från gruppboendet Almen. Och ett och en halv från hemtjänsten då kommunen slår ihop dagligverksamheten på Fluxen med den dagliga demensverksamheten på Tärnstigen. "Tärnan" har i dag färre brukare än tidigare, därför ska man försöka samverka.
Vad är riskerna med det?
– Minskar man den dagliga verksamheten tappar man en del av den förebyggande delen. Att makarna avlastas och brukaren kan komma ut ur lägenheten och får mindre passivitet. Nu försvinner det inte, men det blir i mindre omfattning, säger Nyberg.