Tidigare förbundskaptenen för längdskidor och numera lärare på folkhögskolan, Sture Norén, förstår inte hur kommunen kunde ta beslutet om nollintag. Det har inte föregåtts av någon som helst dialog med skolan. Han säger också att faktan som presenterats för beslutsfattarna är delvis felaktig.
– Jag vet inte var de fått att vi är fyra elever som går orientering från, då vet jag inte hur de räknar. Det är sex stycken. Samtidigt har vi tydligen ingen som går skidorientering. Likförbaskat hade vi en skidorienterare på landslagsläger nyss, så det är ju lite lustigt, säger Sture Norén.
Han menar att alla som orienterar i Norrbotten gör det på skidor under vintern. Sporterna är sammanlänkade. Skidorienteringen är också anledningen till att många längdskidåkare söker sig till Älvsbyn istället för Gällivare och Lycksele eftersom att de kan kombinera längdåkning med orientering här.
Konceptet i Älvsbyn är att de tre grenarna är integrerade i undervisningen som ofta samkörs. I dag är sex elever orienterare på pappret men ytterligare fem-sex stycken tränar och tävlar regelbundet i orientering och skidorientering vid sidan om längdskidorna. Tar man bort orienteringen är det osäkert om Älvsbyn kan fortsätta locka längdskidåkarna som man gör i dag.
– Nollintag är i förlängningen bara en omskrivning för nedläggning. Det kommer med all säkerhet påverka längdskidåkningen också, säger Sture Norén.
I två år har det förvisso varit färre sökande än vanligt på grund av att förbunden i Norrbotten har haft fullt upp med att arrangera större tävlingar i länet istället för att rekrytera. Den nedgången tros vara över nu och åtta personer förväntades enligt prognosen att söka utbildningen nu i november.
– Nu kommer en storkull. Luleå har en jättestark grupp som ska börja söka. Ansökningsperioden är första november till första december. Så varför har man så oerhört bråttom att man inte väntar in ansökningarna för att se hur många de blir?
Nationella idrottsutbildningarna har också bidragit med en elitmiljö i Älvsbyn som Norén menar är en motor för tävlingarna som hålls i Älvsbyn. De är drivande i Andörjan, norrlandsmästerskapen och många fler sammanhang.
– Ser kommunpolitikerna ett värde i det? Vi har byggt upp en miljö för landslag och världsmästare. Den frågan har inte diskuterats. Ser man ett värde i att det lockar ungdomar som inte skulle flytta till Älvsbyn annars?