Selholmen - ett historiskt antiklimax

Det fanns inga gravhögar på Selholmen i Älvsbyn. Under onsdagen berättade arkeologen Frida Palmbo om förhoppningar och besvikelser.

Under onsdagen berättade arkeologen Frida Palmbo om utgrävningarna vid Selholmen i Älvsbyn. Resultatet blev en besvikelse, men hon ser positivt på framtiden: "Norrbotten är en guldgruva", säger hon.

Under onsdagen berättade arkeologen Frida Palmbo om utgrävningarna vid Selholmen i Älvsbyn. Resultatet blev en besvikelse, men hon ser positivt på framtiden: "Norrbotten är en guldgruva", säger hon.

Foto: Simon Olofsson

Älvsbyns kommun2020-01-15 21:55

Högarna på Selholmen har fascinerat människor i generationer. Selholmen var en lokal festplats så tidigt som början av 1900-talet, men högarna finns utmärkta på kartor redan 1867. Lokala legender berättar om skatter begravda i högarna. Detta berättade arkeologen Frida Palmbo under ett föredrag på Norrbottens museum på onsdagskvällen. Frida Palmbo är arkeolog på Norrbottens museum, och har tillsammans med kollegor och konsulterande experter jobbat med att ta reda på hur de mystiska högarna kommit till. Hon berättar att arkeologer misstänkt att det varit gravhögar så långt tillbaka som 1980-talet.

– Vi hade haft så tydliga indikationer på att det var gravhögar. Allting lutade mot det, berättar hon.

Gravhögarna, ofta kallade storhögar, har historiskt inte kunnat hittas så här långt norrut, och ett vetenskapligt fastställande av högarna såsom gravar skulle inneburit en arkeologisk sensation.

– Jag var eld och lågor. Kan det finnas storhögar i Norrbotten, frågade jag mig, säger Frida Palmbo.

Projektet såg ljust ut även när man övergick till fältstudier. Inledande undersökningar med markradar och andra metoder verkade ge stöd åt teorierna om gravplatser. Selholmen steg ur havet någon gång under 1300-talet före vår tideräkning efter årtusenden av landhöjningar.

– Om ni åker till Selholmen kan ni tänka på att havet som högst tornade 200 meter över era huvuden, berättar Frida Palmbo.

Men snart började tvivlen infinna sig. Grävarbeten på plats visade att högarna skapats på naturlig väg. När man väl hittade tecken på mänsklig aktivitet var den sporadisk och rörde sig på ytskiktet i en av högarna.

– Vi tog upp tre schakt och hittade spår av grävningar. Majoriteten är ganska grunda, 60-80 centimeter. Det tolkar jag som att det är skattplundringsgropar, vilket stöder myten att människor trott att det funnits en skatt på den här platsen, säger hon.

Projektet kan nu konstatera att högarna på Selholmen inte är gravar. Istället är det naturliga formationer som ska ha skapats av floder under inlandsisen.

– Det var ett antiklimax. Men även om det inte blev någon arkeologisk sensation så har vi registrerat Selholmen i fornminnesregistret. Inte som gravhögar, men som en plats med tradition, säger Frida Palmbo.

– Den här gången fick vi inte skriva om Norrbottens förhistoria, men Norrbotten är en guldgruva. Det finns mycket kvar att upptäcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!