Det mest populära programmet är fortfarande Bygg- och anläggningsprogrammet som man startade för ett par år sedan. Där är det 18 elever som sökt till 12 platser. Sen är det el- och energiprogrammet med sju elever som sökt till sex platser. Vård och omsorg har sex ansökningar.
– Det är ju så, det är högst tryck på byggprogrammet. Nu i år har vi sökande från Arvidsjaur och Arjeplog också, och det tackar vi dom för att de söker sig hit, det känns ju jätteroligt, jag hoppas de är kvar efter slutliga antagningen är klar också, säger Inger Grankvist, rektor för Älvsbyns gymnasium, och fortsätter:
– Sen är det glädjande att se också att det är fler och fler tjejer som söker dit också, det är roligt att se.
I allmänhet känner skolledningen att det är ett ganska normalt år för ansökningarna. Däremot märks det att de högskoleförberedande programmen är mindre populära. Ekonomi, samhälls, teknik och natur ligger runt 4-7 platser per program.
– Det känns ju lite trist att så få söker de teoretiska programmen. Särskilt är det väldigt få pojkar som söker, säger Jan-Erik Backman.
Älvåkraskolan har räknat på ansökningarna och sett att 83 procent av pojkarna i nian söker ett yrkesprogram som förstahandsval, motsvarande siffra för flickorna är 38 procent.
– Ser man på hela riket så är det väl en trend att det är så, säger Grankvist.
NIU-utbildningarna använder sig av manuell hantering och snigelpost, därför är de inte färdiga än.