Förra veckan avslutade Norrbottens museum en två veckor lång provundersökning på Selholmen. Efter att geologprofessorn Per Möller besökte ön var man nära att avfärda kullarna direkt – men arkeologen Frida Palmbo ville dra i de sista trådarna.
– Vi har tagit upp lite schakt på toppen av båda stora högarna och även ett smalt profilschakt mellan de två låga högarna som ligger mellan de stora. Vi har även tagit upp lite ytor mellan stora högen och logen, säger hon.
Man kunde ganska snabbt se att högen närmast logen är helt naturlig även upptill.
– Vår tanke var ju att man hade kunnat använda en befintlig hög för att begrava någon på toppen. Men det är inget som är mänskligt påverkat, säger Frida Palmbo.
I den andra stora högen hittade man däremot tecken på att folk har grävt där före Norrbottens museums arkeologer. Man har bland annat hittat två mindre gropar som Palmbo tolkar som plundringsgropar. I Piteå-Tidningen från augusti 1915 framgår det nämligen att det finns en gammal myt om att det finns en skatt begravd i någon av högarna.
– Jag misstänker att åtminstone två av de här groparna är så kallade skattplundringsgropar. Någon har varit och grävt i hopp om att hitta en skatt och sedan gett upp efter en stund.
Men man hittade även en större grop som är närmare två meter djup och nästan fyra meter i diameter – och den förbryllar.
– Vi kan se att det har bildats torvlager på olika nivåer i den här gropen. Det översta lagret är 70-80 centimeter ner i högen och där hittade vi glasrester vilket tyder på att det är ganska modernt. Sedan har vi två eller tre torvlager under det på olika nivåer och jag begriper inte vad man har gjort där, för vi hittar inget i gropen, säger Frida Palmbo.
Man har tagit prover i gropen som ska analyseras.
– Förhoppningsvis kan vi få något daterat och se om det är en gammal grop. Men vi har inte hittat något som tyder på att man har grävt ner någon i alla fall. Då borde vi ha hittat ben.
Hon kan inte dölja sitt missnöje över att kullarna inte är var det såg ut att vara till en början.
– Det är lite tråkigt att vi inte kan belägga att det var gravhögar, det lutade ju åt det efter markradarresultatet. Men jag tycker ändå att det är kul att vi har kunna belägga en gammal myt om att många trodde att det fanns en skatt i en av högarna, säger Frida Palmbo.