Nytt tag om nollintaget för orienterare

Oppositionen lyfte nollintaget som ett ärende på Kommunstyrelsen, vilket innebär att frågan måste beredas igen till nästa sammanträde.

Många längdåkare söker till Älvsbyn för att de kan kombinera med andra sporter som skidorientering. På bild syns Elin Nordlund som gick NIU 2017. (arkivbild)

Många längdåkare söker till Älvsbyn för att de kan kombinera med andra sporter som skidorientering. På bild syns Elin Nordlund som gick NIU 2017. (arkivbild)

Foto: Elias Hellgren

Älvsbyns kommun2019-11-05 16:00

Beslutet om nollintaget har kritiserats av oppositionen, lärarna på Folkhögskolan och även Svenska skidförbundet. Under måndagens kommunstyrelsemöte väckte Centerpartiets Berit Hardselius det som ett ärende för att göra ett omtag i frågan. 

– Det har ingenting med något majoritetsbeslut att göra. Enligt kommunallagen så går det inte att stoppa ett väckt ärende samtidigt som vi inte kan ta upp det vid sittande bord. Så det måste utredas till nästa kommunstyrelsemöte. Tills dess måste vi jobba som att beslutet är upphävt, säger Tomas Egmark (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nästa möte är den sextonde december, vilket bland annat innebär att man kommer att kunna ha siffror på hur många som sökt till utbildningen. De tidigare besluten har inte föregåtts av någon prognos över hur många som kan komma att söka, men nu får man faktiska siffror innan beslutet.

Står S kvar vid sitt beslut om nollintag?

– Ja det var rätt beslut. Grundförutsättningarna har inte ändrats. Men vi får se vad beredningen kommer med för slutledningar som vi inte ser i dag. Det kan komma något nytt som vi inte vetat, så det får visa sig då.

Peter Lundberg (KD) var en av de som var starkt kritiska till beslutet när det togs den 30 september i KS då KD, L och C reserverade sig på grund av att det inte ens fanns ett protokoll från BFU som underlag.

– Jag kände redan i förra KS att någonting var galet. Sen har det kommit mer och mer information efter det. När inte S ville ta tag i det efter KF så valde jag att överklaga till förvaltningsrätten. Vi kan inte fatta beslut på obefintliga underlag, säger Lundberg.

Efter beslutet har bland annat Karin Ersson, tillförordnad landslagschef i Svenska skidförbundet hört av sig. "Vi måste fundera på hur ni ser på er verksamhet inom längd? Det skulle vara en stor nackdel om det enbart blir längdelever på skolan", frågar hon i en skrivelse. Hon kallar det oroande att kommunen överväger nollintag då orienteringen varit en styrka för skolan både för att de får prova på mer och för att fler träningskompisar är en viktig parameter för att utvecklas. 

– Nu när det har nystats upp mer och mer har väl S insett att vi måste ta tag i det här, det är jättebra att de backar lite i frågan och inte obstruerar. Jag tror inte de förstod konsekvenserna för kommunen som helhet. Det skadar varumärket och  är närmast en katastrof om det riskerar hela skidlinjen, säger Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!