"Nyforsgruppen" från Älvsby forskarförening bestående av Börje Isaksson, Tore Lundgren, Anders Öberg, Karl-Erik Sjöberg och Carin Blom har arbetat tillsammans med boken under några år.
– 1924 brann det mesta upp. Resten tog ett dammras runt 1957. Det som finns kvar i dag av industrierna är väl egentligen ett fundament som finns där innanför triangelspåret. Det är nog okänt för de flesta vad som en gång fanns i Nyfors, säger Börje Isaksson.
"Nyfors – en del av byn" täcker egentligen Nyfors från 1539 fram till 1950-talet då historien med IOGT-NTO börjar. Främst är det industrialiseringen och människorna som bodde där under den tiden som står i fokus. 1701 syntes Nyfors för första gången på kartan. 1730 kom den första ramsågen på plats. 1829 kom första bosättningen med bland annat folk från Östanbäck. På gamla bilder syns sågen, kvarnen och bostäder.
Hur kom ni fram till att ni var färdiga?
– Jag det är väl när IOGT-NTO börjar komma igång. Ska man gå in mer på det så måste man egentligen skriva en helt egen bok om bara det. Någonstans måste man ju sätta punkt, säger Isaksson.
Älvsby forskarförening träffas på tisdagar efter lunch på biblioteket i Älvsbyn för forskarkafé där de hjälper varandra med forskandet. Utöver det har Nyforsgruppen också träffats varje vecka i flera års tid.
– Att samla material och sådär, det tar tid. Sen är det inte så bara att få ihop det till en bok också. Men nu är den färdig, säger Isaksson.