Nästan omöjligt att hyvla isiga vägar

Det är i princip omöjligt att hyvla bort spåren på isiga vägar. Det säger entreprenören Leif Viklund i Älvsbyn.

"Plogbilar klarar inte att hyvla ned istäcket på vägen", säger entreprenören Leif Viklund i Älvsbyn. (Arkivbilder)

"Plogbilar klarar inte att hyvla ned istäcket på vägen", säger entreprenören Leif Viklund i Älvsbyn. (Arkivbilder)

Foto: Jens Ökvist/Torbjörn Carlsson

Älvsbyns kommun2020-02-13 18:00

PT  har rapporterat om Louise Majunges kritik mot Trafikverkets sätt att ta ansvar för vinterunderhållet på väg 94 efter tisdagens dödsolycka.

Entreprenören Leif Viklund har jobbat med vägunderhållet på den aktuella sträckan i flera år. Under en period hade han åkeri och körde på uppdrag av Svevia. Sedan maj 2019 var Leif Viklund anställd av bröderna Öhman. En tjänst som han avslutade för ett par veckor sedan.

Han säger att under januari hyvlades olycksvägen mer än sex gånger. Hittills under februari har Svevia varit ute minst tre gånger för att få bort isskorpan, men Leif Viklund säger att det jobbet är mer än svårt, för att inte säga omöjligt.

– När det blir plusgrader och snön tinar då fryser sanden in i isen. Det bildas ett islager på vägen som blir lika hårt som betong. Det är fullständigt omöjligt att ta bort det med lastbil. Med väghyvel går det men då är man nere på asfalten och det tillåter inte Trafikverket.

Han säger att de djupa spåren bildas av all trafik som kör med dubbade däck på vägen. Det resulterar i en långsam nötning i den delen av vägbanan.

– Men man kan vidta åtgärder med väghyvel innan isen har börjat byggas på vägbanan, säger Viklund, som tar upp det underhållschef Torbjörn Lennelöv sagt.

Klass fyra-vägar saltas inte, och att den sand som blandas med salt blåses bort av trafiken.

Entreprenören förklarar att de som underhåller vägen med lastbil kör med frontplog och ofta med en "underbettshyvel" under bilen. Den är avsedd att riva upp ytskiktet av snön. Mer klarar inte underbettet.

– Den tar sig inte ned genom isen. Den används enbart för att ta bort ojämnheter på vägen. En väghyvel har också begränsningar. Du kan inte pressa bladet så hårt att hjulen åker upp och då tappar du drivningen på fordonet, säger Leif Viklund.

Han berättar att han tagit del av uppgifter om hur den inblandade lastbilens däck såg ut. Polisen har uppgett att däcken var godkända. Det tror inte Viklund.

– Jag har pratat med personal vid Assistanskåren som bärgade lastbilen. Fordonet hade enbart sommardäck. Framdäcken på dragbilen hade inget mönster. De var så slitna att corden i däcket stack ut. Inget däck uppnådde kravet på ett mönsterdjup på dragbilen på minst tre millimeter. De dåliga däcken bidrog till olyckan, anser Leif Viklund.

Lastbilschauffören som suttit anhållen har begärts häktad. Häktningsförhandling hålls under fredagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!