Baylan anser att minerallagen och regelverket kring prospektering är för otydligt och oförutsägbart. Det konstaterar han efter att ha träffat representanter från gruvindustrin, markägare och miljöorganisationer under det gångna året.
I Älvsbyn och även i grannkommunen Jokkmokk finns solklara exempel på vad som händer när minerallagen blir svår att tolka. På regeringens bord finns bearbetningskoncessionerna för både Bolidens återöppnande av Lavergruvan och Beowulf minings gruva i Kallak. Där har de legat i flera år, trots påtryckningar från gruvföretagen, kommunen och miljögrupper.
– Ärendena för Laver och Kallak innehåller omfattande underlag med flera komplexa juridiska frågeställningar till exempel avvägningar enligt miljöbalken mellan flera olika riksintressen. Detta påverkar självklart handläggningstiden, säger Ibrahim Baylan, näringsminister.
Att minerallagen ska utredas kommer efter att myndigheten Bergsstaten rapporterat att intresset för att leta mineraler i Sverige minskar för andra året i rad. 2019 kom det in 130 ansökningar om undersökningstillstånd. 2018 var motsvarande siffra 166 och 2017 227 stycken ansökningar.
En eventuell utredning av lagstiftningen verkar däremot inte ge någon skjuts till de ärenden som regeringen har på sitt bord i dag.
Kommer utredningen att påverka handläggningen av Laver och Kallak?
– Dessa ärenden bedöms utifrån gällande lagstiftning, säger Baylan.