Mer att utreda inför beslut om byaskolor

Skolchefen Jan-Erik Backman har svar på många av frågorna om byaskolorna, men det finns även saker kvar att utreda inför att kommunfullmäktige ska ta ställning.

Skolchef Jan-Erik Backman säger att en barnkonsekvensanalys har påbörjats, det är numera lag på att en sådan ska göras. I den är principen att barnens bästa ska väga tungt i huvudmannens beslut.

Skolchef Jan-Erik Backman säger att en barnkonsekvensanalys har påbörjats, det är numera lag på att en sådan ska göras. I den är principen att barnens bästa ska väga tungt i huvudmannens beslut.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2020-02-03 20:00

Den sjuttonde februari ska KF besluta om skolornas framtid. Den utredning som kommunstyrelsens beslut bygger på tar främst upp de ekonomiska aspekterna av skolan. Det finns ganska lite barnperspektiv i det, vilket nu måste undersökas i och med att FN:s barnkonvention blev lag i Sverige i januari 2020. Den elfte januari ska man ha gjort en barnkonsekvensanalys.

– Utredningen inte gått in i någon djupare mening om vad det betyder för barnen, mer än att vi kan konstatera att det kommer att påverka barn. Framför allt barn som kommer att få en ganska lång väg till skolan och kommer få ganska långa skoldagar. Ett annat perspektiv är att det är en enorm brist på vikarier och snudd på omöjligt att få legitimerade såna i byarna, säger Jan-Erik Backman.

Läxorna är en sak man måste fundera ytterligare över om förslaget blir verklighet. Långa skoldagar innebär tröttare barn med mindre tid till läxor och aktiviteter på kvällarna.

– Visst blir det en konsekvens, så är det. Det är en sån sak som mest troligt kommer att komma med i barnkonsekvensanalysen. Det är svårt att föregå den. Men det är en viktig diskussion och vi vet att många jobbar med läxfri undervisning i dag, säger Backman.

Organisatoriskt ser han i dagsläget inga svårigheter med att ta emot eleverna i befintliga lokaler även om sexorna för ett par år sedan fick flytta till Älvåkra på grund av platsbrist. Det går färre och färre elever i grundskolan även i Älvsbyn och man har i regel gått från fyra parallellklasser till tre.

Förslaget innebär också att man river låg- och mellanstadiet i Vidsel och flyttar dem till högstadiebyggnaden. Korsträskskolan ska också rivas. Älvsbyns fastigheter har inte räknat på vad rivningarna kan kosta än. 

– Vi har en politisk styrning att se över lokalnyttjandet i alla verksamheter. Oavsett om beslutet att flytta eleverna från högstadiet tas eller inte så har vi i förslaget att vi bör lämna låg- och mellanstadiebyggnaden och koncentrera allt i den stora byggnaden i Vidsel. 

Kostnaderna för att bygga om "institutionshuset" (NO huset) i Vidsel till förskola och matsalen i Korsträsk till förskolor beräknas till cirka en miljon kronor totalt.

– Det måste också hittas en lösning för hemkunskapen då den ligger inne i låg- och mellanstadiebyggnaden. Men i och med att det är färre elever bör det gå att lösa utrymme för det också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!