Det är kommunledningskontorets kansli som fått i uppdrag av Kommunfullmäktiges presidie att utreda medborgarförslagen. Utredningen visar att medborgarförslag är inte en rättighet, utan det är upp till fullmäktige. Anledningen att man vill se över det är att det kommer in väldigt få förslag.
– Jag ser att sen jag började har vi väl haft ett eller två förslag. Det är sällan och aldrig som förslagsläggaren sedan kommer och talar för dem, så det är inte någon som driver frågan eftersom de ligger utanför partierna. Så de försvinner någonstans i tomma intet, säger Thor Viklund, kommunfullmäktiges ordförande.
Han menar att det fortfarande går att använda sig av den parlamentariska demokratin för att få fram ett förslag, det vill säga prata med partierna och fråga om det är något som de kan föreslå och driva.
– För mig får de gärna ha kvar dem, eller ta bort dem. Men det är så få att det är läge att se över dem, säger Thor Viklund.
Vad han ser som ännu viktigare är att se över hur frågor och interpellationer från fullmäktigemedlemmar hanteras. Det är också en del av utredningen. De kommer ofta in bara ett par timmar innan mötet och presidiet hinner inte se över dem eller planera hur de ska beredas.
– Det är olika mellan kommuner och regionen. Jag ser att regionen till exempel har tio dagar för interpellationer och tre dagar för enkla frågor. Jag kan tänka mig till exempel en sådan linje, säger Viklund.
Ärendet går upp i kommunstyrelsen på måndag.