Kommunen får betala tillbaka för elbilstester

Tillväxtverket kräver tillbaka pengar efter att de granskat elbilsprojektet "Lika bra med Celler-I".

Elbilsrallyt är en av de saker som "Lika bra med Celler-I" anordnat för att testa och visa allmänheten hur bra (eller mindre bra) elbilarna fungerar utanför städerna.

Elbilsrallyt är en av de saker som "Lika bra med Celler-I" anordnat för att testa och visa allmänheten hur bra (eller mindre bra) elbilarna fungerar utanför städerna.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-12-06 10:40

"Celleriprojektet" startade i december 2016 då kommunen beviljades medel från EU:s strukturfonder. Projektets syfte har varit att genomföra repeterbara och rättvisande räckviddstester för elbilar och verka för att öka andelen laddbara bilar i Norrbotten. Det har de gjort bland annat genom att genomföra det årliga "Elbilsrallyt". 

När projektet startade var det redan december och därför bråttom att komma igång för vintertesterna, så då gjordes en förenklad upphandling. Vilket är okej att göra under en viss summa pengar.

Problem uppstod när Tillväxtverket granskade upphandlingen och en av konsulterna som använts hade gått över den maximala summan för direktupphandling. Tillväxtverket kräver tillbaka 283 000 kronor som redan betalats ut. 

– Det fanns ett antal konsulter och en av dem slutade. Då har vi lagt ut mer arbete på den billigare av konsulterna som var kvar. Det kan verka vettigt för att spara pengar, men då fick den konsulten till slut för många timmar. Vi skulle gjort en ny upphandling direkt för detta istället, säger Bengt Strandberg, näringslivschef.

Hade man använt den dyrare konsulten hade det aldrig blivit ett problem. Så besparingen blev en kostnad istället. Det räcker inte med att betala tillbaka pengarna på det som gått ut ovanför gränsen för upphandlingen, tillväxtverket ska ha tillbaka varenda öre.

– Jag har försökt förhandla om förmildrande omständigheter, men regler är regler och det här är de stenhårda på. Det är likadant som böter för att köra för fort, det spelar ingen roll om man är på väg till BB, man måste ändå betala, säger Strandberg.

Då projektet låg bra till i budget så finns en del pengar att ta ifrån. Det kan innebära att man får ställa in en del vintertester. Men det går också ut över kommunen.

– Det blir delvis en merkostnad. Det innebär att jag får ta det från min egen budget på näringslivskontoret och får dra ner generellt där, säger Bengt Strandberg.

Hur mycket handlar det om?

– Ungefär hälften av de här 283 000 kronorna.

Trots den rent ekonomiska tabben anses projektet vara lyckat och har uppfyllt sitt syfte under åren. Förhoppningen är att kunna fortsätta.

– Vi väntar bara på besked från tillväxtverket. Branschen fokuserar på hur elbilar fungerar i städer, trots att miljönyttan är störst för de som pendlar. Landsbygden är inte högprioriterad marknadsmässigt, så tittar vi inte på det här själva så tar det tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!