Det är Orvo Hannlöv (SD) som varit högljudd i den debatten, både på Piteå-Tidningens insändarsida och i Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Han har överklagat ärendet hela vägen till Transportstyrelsen. Beslutet togs i fullmäktige i maj för snart ett år sedan då "ja-sidan" till slut vann med 19 röster mot 12 nej-röster.
– Jag upplevde beslutet som så galet, och det är många som varit på mig om det här som sagt att det är jättebra att det är någon som säger emot. Särskilt yrkeschaufförer som taxiförare och liknande. Så nu kan jag känna mig stolt när jag träffar dem när jag är ute på byn. Jag tror jag har en väldigt stor del av kommunen bakom mig i det här, säger Hannlöv.
Först överklagades hastighetssänkningen till länsstyrelsen som gick på kommunens linje. Då var Hannlöv osäker på om han skulle orka ta det ännu längre, men efter ett samtal med en person på Transportstyrelsen som verkade hålla med honom och rådde honom att överklaga även dit så gjorde han det.
– Det är ju det man tänker att inte kommer de ju gå emot både kommunen och länsstyrelsen. Därför är jag ju naturligtvis jätteglad att jag fick rätt. Och det är fruktansvärt roligt att se att det finns myndigheter kvar som har någon form av sunt förnuft kvar, säger Hannlöv.
Transportstyrelsen har gjort den samlade bedömningen att föreskrifterna har fått en olämplig utformning. Föreskrifter ska också kungöras så snart det kan ske och i god tid innan de träder i kraft, men transportstyrelsen har inte kunnat hitta några av de beslutade lokala trafikföreskrifterna på Svensk trafikföreskriftssamling. Transportstyrelsens beslut är slutgiltigt och får inte överklagas.
Kommunalråd Tomas Egmark (S) har inte hunnit studera domen än.
– Men är det så får vi väl finna oss i det beslut som är taget. Vi vann i första instans så jag trodde vi skulle vinna hos Transportstyrelsen också, säger Egmark.
Däremot är det inte sagt att historien är slut där även om det inte går att överklaga, ifall det visar sig att de kunnat göra det på något annat vis. Göra om och göra rätt från början så att säga.
– Vi kommer se över domen och ta ställning till det. Vi ville inte sätta in föreskrifterna i samlingen innan domen kommit exempelvis. Vi ska titta på om det är något som vi kan driva vidare om det i stort handlar om ett formaliafel. Om inte annat så måste vi lära oss av det, säger Egmark.