Det är framför allt en skadegörelse på Vidselsskolan för ett par veckor sedan där en myndig person och högstadieelever från Älvsbyn var inblandade som fått rykten att börja gå. När ryktena tog steget ut på Facebook under onsdagen har det tagit varv ordentligt.
– I närtid är det några föräldrar som har hört av sig. Innan det kom upp som ett problem så har vi ju sett två myndiga personer köra omkring med ungdomarna under skoltid. Vi jobbar med de här individerna som det pratas om. Stannar dem och förklarar det olämpliga i det. Men att köra bil med ungdomar är inte brottsligt, säger Stefan Nilsson, områdespolis.
I Facebookinlägget diskuteras hur vuxna män med hot tvingar elever från Älvåkraskolan att ta på sig skulden för brott, sälja och köpa stöldgods, alkohol, cigaretter eller narkotika från en hemlig och sluten grupp på sociala medier. Och även om att unga flickor säljer sex för cigaretter. Nilsson har själv läst inlägget och menar att flera av uppgifterna inte kan styrkas än. Han varnar för att göra antaganden om vem eller vilka personer de olika punkterna handlar om.
– Det är då det kan bli en häxjakt. Det står om en vuxen som skjutsat till Vidsel, sen i nästa del står det om två vuxna och sen nästa del om minst två vuxna. Man kan inte anta att allt handlar om samma person. Men är det någon ungdom som känner sig hotad eller pressad så kom då till oss och gör en anmälan. Man ska absolut inte ta lagen i egna händer, säger Nilsson.
Vad vet ni om den här hemliga gruppen?
– Vi vet att den finns eller funnits. Vi har fått det till tals av föräldrar, men vet inte hela innebörden. Slutna grupper i sociala medier och sms-kedjor är vanligt och betyder inte att det är ett hemligt kriminellt nätverk. Vi kan inte använda oss av tvångsmedel och plocka in någon på förhör för att någon hört att det finns en hemlig grupp där det kan stå saker som man inte vet vad det är. Det måste vara mer konkret, säger Nilsson.
Polisen håller kontakt med skolan och har erbjudit sig föreläsa om frågan. Till oroliga föräldrar säger han att kommunikation är A och O.
– Det ingår i föräldraansvaret. Prata med era ungdomar. Var uppmärksam och stärk dem att våga ta rätt beslut eller kanske byta umgängeskrets. Prata med skolan och prata med oss. Vi kan inte veta vilka som får vara ute vissa tider eller vilken oro folk har om de inte delar med sig till oss, säger Nilsson.