Dammen har som funktion att hålla vattnet i bäcken uppe genom samhället. Annars skulle den på många ställen bara vara en rännil under lågvattenperioden. När Piteälven är hög så trycks det in vatten mot dammen och det är enkelt för fisken att ta sig vidare. Men när Piteälven är låg på sensommaren och hösten har det varit svårt för fisk att ta sig förbi. Just den tiden som öringen leker har de bara mötts av en vägg och ett litet vattenfall.
– Om det skulle gå upp öring i bäcken har de behövt simma upp i maj eller juni tidigare. Vi diskuterade Korsträskbäcken och dammen till och från redan för 30 år sedan när jag jobbade åt fiskeklubben. Men det har aldrig funnits pengar som varit avsedda för det här, tills nu då, säger Jan Isaksson, kontaktperson för Piteälvens vattenråd.
Därför har man nu under hösten fyllt upp med grus, sten och block nedanför dammen så att det istället för ett vattenfall snarare blir en liten fors bakom dammen så att fiskarna kan simma upp genom strömmen oavsett vad Piteälven har för nivå för dagen.
– Det vore ganska häftigt om det skulle vandra upp nån havsöring. Vi får väl se om det blir så framöver. Men det är ju för alla fiskarter som borde finnas i bäcken som det görs. Gäddan och abborren måste också ta sig upp, säger Isaksson.
Det är Älvsbyns kommun och Vattenrådet som har initierat projektet och sen har det finansierats genom att kommunen sökt pengar från LOVA, (Lokala vattenvårdsprojekt), vid länsstyrelsen. Projektet har genomförts på uppdrag av Älvsbyns energi.
Hur långt kan fisken ta sig nu?
– Egentligen ska fiskarna kunna vandra hur långt som helst i det här bäcksystemet nu. Det borde inte finnas några ytterligare dammar eller egentliga hinder i och med det här, säger Isaksson.
Ett vattenråd är en sammanslutning av vattenintressenter i ett avrinningsområde och ska till exempel komma med lokal expertis för att hitta fungerande lösningar på problem och hjälpa till med att få en rättvisande beskrivning av vattnens status. Förhoppningen är att det här kommer att höja Korsträskbäckens ekologiska status.
– I statusen ingår allting från påverkan av flottningen till trummor och dammar. Ett vandringshinder i nedre delarna av vattendrag påverkar då hela vattendraget. Korsträskbäcken har därför varit klassad som "måttlig" och vi hoppas att den ska gå upp ett snäpp till "god", säger Jan Isaksson.