De tänker starta en egen ungdomsgård

Efter att ha följt samhällsutvecklingen i Sverige och i Älvsbyn är Matilda Gustafsson och Louise Pettersson överens. De ska starta en ungdomsgård.

Om Matilda Gustafsson och Louise Pettersson får som de vill så kan de öppna en ungdomsgård redan hösten 2020. Men då ska allt klaffa med sponsorer, bidrag, samarbeten och lokal.

Om Matilda Gustafsson och Louise Pettersson får som de vill så kan de öppna en ungdomsgård redan hösten 2020. Men då ska allt klaffa med sponsorer, bidrag, samarbeten och lokal.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2020-03-05 21:00

De upplever det som att kommunen själva gett upp frågan efter att den senaste ungdomsgården i gamla Teliahuset inte var någon direkt succé. Men Gustafsson och Pettersson tänker ta saken i egna händer, med eller utan kommunens hjälp. 

– Det behövs mer än någonsin. Se bara i somras när det var ständiga skriverier om buskörningar, vandalisering och ungdomar som sitter och hänger på Ok och ICA. Vuxna kunde inte förstå varför de är ute sladdar med epan. Jag flikade in och frågade, vad finns det för ungdomarna att göra då? Ingenting är svaret, säger Matilda Gustafsson.

Hon har själv varit en ungdom "på glid" och bott på ungdomsboende som yngre. Hon tog sig tillbaka från det och är nu cirka tolv år senare fyrbarnsmamma och snart färdigutbildad hälsopedagog.

– Jag fick hjälp av en ungdomsvägledare i Falköpings kommun. Hon är min förebild och den som jag vill bli för ungdomarna i Älvsbyn, säger Gustafsson.

De började med att kolla intresset bland föräldrarna genom att publicera en namninsamling på Facebook och föra diskussion där. På ett dygn hade fick de närmare hundra underskrifter och fick både positiv och negativ kritik.

– Det kändes som att vissa politiker gick emot det direkt och menade att vi inte bara kan kräva och kräva från kommunen. Men vi har inga krav. Istället för att vara negativ direkt så kanske man ska fundera om man själv har lyckats bra när ungdomar går till en parkering för att umgås, säger Gustafsson.

Hur ska det finansieras om inte av kommunen?

– Vi ska bilda en ideell förening och söka bidrag. Sen hoppas vi så klart också att kommunen väljer att samarbeta med oss, men vill de inte så satsar vi på andra spår. Vi brinner för det här och vi har bestämt oss, säger Gustafsson.

– Pengarna finns ju om de väljer att prioritera ungdomarna, och det bör man nog göra innan det är för sent. Kanske istället för att lägga över en miljon på möbler och vattenspegel i Lomtjärn? Men vill de inte vara med så finns det företag som vill sponsra, det är många bra på här i Älvsbyn, säger Pettersson.

Nu väntar de på godkännande från Älvåkraskolans rektor för att få dela ut ungdomarnas egna enkät där de kan berätta vad förväntar sig och har för förhoppningar på en ungdomsgård.

– Vi har börjat på en budgetplanering, men det är svårt att säga innan vi vet vilka behov lokalen har och vad ungdomarna har för önskemål, säger Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!