Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna var alla överens om att inte röra skolorna. Socialdemokraterna ansåg att måttet var rågat och röstade för nedläggning.
– Vi har aldrig lovat en bred överenskommelse. Vi har sagt att vi strävar efter det, men tråkigt nog kom vi inte mer överens än vi gjorde, sa Tomas Egmark efter mötet.
Berit Hardselius, gruppledare för Centerpartiet kritiserar dock Socialdemokraterna för att inte ha haft något egentligt intresse av att komma överens.
– Jag stör mig lite på att man pratat om en bred överenskommelse när det i slutändan alltså bara var att man ville ha stöd för sin egen linje, säger Berit Hardselius.
Socialdemokraterna har å andra sidan under lång tid velat veta vilket det lägsta elevantalet som Centerpartiet tycker är försvarligt är.
Ni har inte velat svara?
– Nej vi har inte velat ge en siffra. Nu är det en svacka till hösten och sen året efter stiger det igen. Eftersom det varierar så är det jättesvårt att säga en siffra, säger Hardselius.
Det har argumenterats av personer inom S att det är rent orättvist mot elever i tätorten att byaskolorna kostar mer pengar per elev.
Hur ser ni på det?
– Vi har egentligen inte alls en hög grundskolekostnad i kommunen, men visst är tätortens skolor billigare per elev. Men jag kan inte se någon orättvisa i att byborna har en skola med mindre klasser. Byarna har tappat all möjlig service under åren. Det kan inte vara "orättvist" att ha kvar skolan så länge det går.