De tyckte att Socialdemokraterna också skulle ge upp någonting.
– Med tanke på den tuffa ekonomiska utmaningen kommunen har framför sig så yrkar vi på att vi solidariskt ska bidra med besparingar från politikens sida genom att också sänka ordförandearvodena med samma summa, 405 422 kronor om jag har rätt på varje siffra, säger Berit hardselius (C).
Anna Lundberg (S) är en av de berörda då hon är vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i Barn- och fritidsutskottet. Hon påminde om att man sätter arvodesreglementet innan valet så att ingen sedan kan sitta och prata eller rösta om sitt eget arvode.
– Men så blir det ju egentligen nu. Innan jag tackade ja förhörde jag mig om innebörden. Jag har fått mer frånvaro från jobbet, och läser handlingar på kvällarna också, men utan arvodet hade jag fått ta mer tid från familjen eller lägga mig platt för tjänstemännen, säger Anna Lundberg.
Daniel Strandlund (C) påminde majoriteten om att oppositionen inte har något arvode alls, förutom gruppledarna som har en mindre summa.
– Insynsarvodet har gått till de som gör våra inläsningar, håller koll och hjälper de som inte har tid. Vi får sämre möjlighet till att vara en uppdaterad opposition, säger Daniel Strandlund.
Rikard Granström (S), ordförande för Älvsbyns fastigheter påpekar att han fått kliva av från sin ordinarie tjänst och försummat sina chanser att komma vidare i yrkeslivet på grund av sin ordförandetjänst.
– Jag har tackat nej till tjänster som skulle gett mig bra med inflytande och högre lön. Det är orimligt att förändra de här förutsättningarna som vi hade när vi tackade ja. Då riskerar vi att inte få folk till tjänsterna, säger Rikard Granström.
Hardselius höll inte med då hon menade att de ändå är fritidspolitiker och att det är något man gör av ideologiska skäl.
– Här på kommunal nivå så är det svårt att se det som ett karriärsalternativ. Vi ska inte ta på oss offerkoftor för att vi försatt oss i den här förtroendesituationen.
– Det handlar inte om någon offerkofta. Vi har gjort val med de förutsättningarna som fanns då. Det får man ha respekt för, men nu vill Centerpartiet ändra på det. Det känns inte bra, svarade Anna Lundberg.
Liberalerna yrkade bifall till Centerpartiets tillägg.
– Det är rimligt att vi politiker är solidariska och väntar på bättre tider, både verksamheterna och politikerna, säger Inger Lundberg.
Arvodet röstades slutligen bort.