På måndagsmorgonen valde Lennart Lundgren att säga upp sig från sin tjänst som vd för Älvsbyns fastigheter.
Nu förklarar han sitt beslut.
– Det finns inga förutsättningar för mig att driva det här framåt och göra ett bra jobb. Jag tog inte det här jobbet för att sitta och amortera på lån. Mina ambitioner med bolaget stämmer inte överens med kommunens och då måste man sluta.
Han menar att politikerna måste förstå att det är skillnad på att driva fastighetsbolag och lägga kommunens driftbudget.
– Det är det som är det stora problemet. I kommunpolitiken är det ett år som gäller, men för att driva fastighetsbolag ska du ha en långsiktighet på 15 år. Får man inte de spelregler som behövs så funkar det inte. Det går inte att bedriva en seriös verksamhet med en ettårsbudget. Du måste kunna planera, säger Lennart Lundgren.
Under tiden Älvsbybostäder var stiftelse tvingades kommunen ta över lån som tecknades i samband med att staten via bostadsdelegationen tillsköt medel vid rivning av bostäder.
– Vad jag har fått veta så betalades det inte av på lånen i nog stor omfattning under denna tid, utan pengarna hamnade i kommunens kassa.
De 45 miljoner kronorna bokfördes som aktieägartillskott och Älvsbyns fastigheter har sedan man blev bolagiserade betalat av 15 miljoner kronor via ett energibesparingsprojekt. Projektet avslutades av Lundgren då det inte ansågs vara tillräckligt lönsamt – och pengarna behövdes till nybyggnationer av fastigheter.
– Nu kom det här beslutet att man ska ha tillbaka alltihop, 30 miljoner kronor på en gång. Då är förutsättningarna för några fortsatta byggnationer över.
Han konstaterar att bolaget är i behov av att arbeta upp en kassa för att klara av kommande utveckling – i synnerhet om Laver blir av.
– Men man har ju tömt bolaget på pengar. Vi är skyldig 76 miljoner kronor nu, och så får du tänka 30 miljoner kronor till. Plus att vi håller på och bygga för 50 miljoner kronor.
Överlever Älvsbyns fastigheter?
– Bolaget överlever utan ägartillskott så länge räntorna är så här låga. Men jag har räknat lite krasst att när räntorna stiger över två procent så blir det röda siffror.
Att ta 30 miljoner kronor från Älvsbyns fastigheter beslutade politikerna utan dialog med bolagsledningen, enligt vd:n.
– Det är väl brist på kunskap eller förtroende. Jag förstår att kommunen har dålig ekonomi och måste spara, men det blir knepigt att fastighetsbolaget ska låna och betala 30 miljoner kronor åt kommunen. I slutändan är det samma börs.
Han ser det som att kommunen lånar pengar till drift och underhåll – en budet som Lundgren ogärna skryter om.
– Vi har ungefär tio miljoner kronor mindre i drift och underhåll på kommunala fastigheter än vad genomsnittliga kommuner hade för tio år sedan. Det är statistik från SKL, det är inget dravel jag kommer med. Det är alldeles för lite pengar, och nu ser det ut att bli ännu mindre, säger Lennart Lundgren.
Konsekvenserna blir att kommunens fastigheter förfaller.
– Det har de gjort länge. Vi har ett badhus som är 50 år. Det är färdigt. Man måste bygga ett nytt eller totalrenovera det snart. Vi har Åsens förskola där ena delen lutar 9 centimeter. Jag kan hålla på hur länge som helst.
Han hävdar likt tidigare att kommunen äger för mycket fastigheter.
– Behåller man då exempelvis ett högstadium som är byggt för 300 elever men där det går 56 elever, då får man ju krympa ner ytan. Vi har kommunicerat det här hundra gånger, men man har inte klarat av att ta de här tuffa besluten, säger Lennart Lundgren.
Älvsbyns fastigheters styrelseordförande Henry Larsson funderar också på sin framtid.
– Jag har inte tagit något beslut än, men än så länge är jag kvar, säger han.
Lennart Lundgren slutar den 6 december.