Superhästen och Lassgård bland de nominerade

Med strax över en månad kvar till företagens stora kväll avslöjades årets nominerade till Älvsbyns näringslivsgala.

Då hästen Makethemark inte kunde närvara själv fick ägaren hoppa in och berätta lite om deras framgångar.

Då hästen Makethemark inte kunde närvara själv fick ägaren hoppa in och berätta lite om deras framgångar.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyns kommun2019-09-20 16:27

Det var under månadens näringslivsfrukost som Bengt Strandberg hade äran att presentera årets nominerade.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta inte bara som vinner i slutändan utan också de som nominerats då det också är väldigt viktigt. I år är tanken att premiera många yngre företagare, säger Bengt Strandberg.

I kategorin årets företagare återfinner man Hotell Storforsen, Bröderna Öhman och VTAB. I kategorin Årets småföretag är Älvsbyns begravningsbyrå, Älvåkragrillen och Älvsbyns däck & olja. Matilda Eklund från Älvåkragrillen var på plats och berättade mer om Grillen som nu för tiden har en präglad 50-tals look.

– Jag har varit på grillen i snart 20 år och stekt hamburgare. Vi gjorde om det för ett par år sedan då jag länge haft en dröm om att det skulle vara som ett "diner". Helst skulle vi haft det dubbelt större också, säger Matilda Eklund.

Nominerade till Årets nytänkare är Beatrice Ramnerö från Västmanland som startat upp en jordgubbsodling i Älvsbyn, Shine The Light som kvinnojouren ligger bakom, och Anna Öberg som äger handplockat i Älvsbyn och Kalix och som satsar på nya etableringar i byn. Öberg berättar att hon träffar många tillresta i sin butik.

 – De gillar servicen vi har i Älvsbyn. Jag jobbar nu för att få en etablering här i Älvsbyn som jag hoppas vi kommer få istället för Boden eller Piteå. Mer kan jag inte berätta, säger Anna Öberg.

Årets unga företagare får vara max 35 år gammal. I den kategorin hittar vi Elina Öhman som utöver sina skoterbedrifter nu driver Gulf i Älvsbyn. Per Markström från MJE, och Thomas Södersten.

Årets ambassadör ska vara någon som hjälper till att sätta Älvsbyn på kartan, och här hittar man flera kända namn. Mia Grenmark Köhler från Nyckelbryggerier sprider en positiv bild av Älvsbyn över Sverige. Rolf Lassgård från Jägarna, en man som mer än gärna berättar hur mycket han trivs i Älvsbyn. Sen är det första gången som ett djur nominerats till pris på näringslivsgalan. Abnians succéhäst Makethemark är Korsträsks största exportsatsning och syns i täten i vilket travlopp han än deltar i.

– Vi har ju hållit på i så många år med travhästar, och att få fram en häst som tar sig fram i loppen som Makethemark hade man inte kunnat drömma om, säger Adam Nilsson, Abnian.

Vad betyder namnet?

– Vi säljer ju snöskotrar också. Och förr då skotrarna inte var lika bra och tog som de gör i dag, då skulle man göra högsta spåret på fjällsidan för att vara bäst, göra markeringen där alltså, säger Adam Nilsson.

Näringslivsgalan går av stapeln den 26 oktober.

Beatrice Ramnerö berättade om jordgubbsodling.
Beatrice Ramnerö berättade om jordgubbsodling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!