"Skogens drottning" besöker Älvsbyn

Sveaskog har fått en ny vd, Hannele Arvonen. Under onsdagen kom hon till Älvsbykontoret för att träffa marknadsområde Nord och diskutera förutsättningar och utmaningar för industrin.

11 september 2019 17:25

Arvonen tillträdde den första september och tar över efter Per-Olof Wedin som nu går i pension. Efter att ha varit vd för träindustriföretaget Setra Group sedan 2013 går hon nu in som vd för Sveriges största skogsägare. Näringslivet har kallat henne för ”Skogens drottning”.

– Det är naturligtvis fantastiskt att stanna kvar inom den här näringen. Vi har den förnybara råvaran som är så viktig för industrin och har varit viktig i all samhällsutveckling, och som kommer vara fortsatt viktig när det gäller framtiden med hållbarhet, klimat och möjligheter, säger Hannele Arvonen.

Hon anser att det är en väldigt viktig del att produktionen och naturvården ska gå hand i hand. Sveaskogs marker används inte minst i Älvsbyn också för fiske, jakt och naturturism av olika slag.

– Vi måste hitta värden där vi kan leva tillsammans, och det gör vi redan i dag. Vi har våra ekoparker där avsätter stora sammanhängande landskap med höga naturvärden och möjlighet till rekreation och där produktion, fiske och jakt lever tillsammans. Forskarna konstaterar att om 30 år så är mångfalden i våra ekoparker större än i ett naturreservat, säger Arvonen.

Vad är utmaningarna här i område Nord?

– Här har vi små kunder, stora leverantörer och långa avstånd. Om vi inte klarar våra leveranser så påverkar det våra kunder direkt. Älvsbyhus får 100 procent av sina råvaror från oss. Även Smurfit kappa och Stenvalls är jätteviktiga för oss. Därför är planeringen vi gör över flera år extra viktig, säger Arvonen.

Sveaskog kommer också att öppna ett nytt kontor i Norrbotten, i Boden.

– Vår strategi, arbetssätt och filosofi är att vi är lokala. Vi ska ha verksamheten där vi har våran råvara. Vi centraliserar inte bara i nån storstad, säger Arvonen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Öberg

Ämnen du kan följa