SD-Riks har fått nog av Älvsbyn

Sverigedemokraterna har fått nog av SD-Älvsbyns Facebook. De har nu gått in och stängt ner sidan på grund av flera inlägg som de inte vill ställa sig bakom

16 augusti 1916 12:09

Piteå-Tidningen har skrivit om SD-Älvsbyns Facebooksida tidigare i olika omgångar på grund av inlägg som kan uppfattas som rasistiska, deras stöd till Soldiers of Odin och att de tillåtit extremt hotfulla och rasistiska kommentarer stå kvar på inlägg. Nu har SD-riks alltså gått in och stängt ner sidan.

– Sverigedemokraterna har på riksnivå valt att stänga ner Facebooksidan för Sverigedemokraterna i Älvsbyn. Flera av de inlägg som publicerats på sidan har varit högst olämpliga och inget som vi ställer oss bakom, säger Felix Byström, pressassistent Sverigedemokraterna.

SD-riks kommer nu att titta närmare på ärendet för att få en klarare bild och för att se vem som varit ansvarig för inläggen.

Har du några exempel på vilka inlägg ni reagerat på?

– Att framställa falska artiklar som äkta och artiklar om konspirationsteorier är några sådana exempel, säger Felix Byström.

Detta händer dagen efter SD-Älvsbyn skapade stor uppståndelse i sociala medier efter att de delat en uppenbar humorartikel om en asylsökande som rånat en affär där rånaren slapp straff och en kund fick fängelse. SD-Älvsbyn skrev "Det är så rättsväsendet fungerar i det här landet" till inlägget, som alltså är en påhittad händelse.

När någon kommenterade att det ju inte var sant svarade SD-Älvsbyn med att säga att Satir också kan vara sant. SD-Älvsbyn gick också in på hur Fria tider, vågar säga sanningen. Det är en sajt som SD-toppen Mattias Karlsson kallar för "neofascistisk". Dessa inlägg fick stor spridning genom anti-SD sajten "Inte rasist men" som publicerade skärmdumpar på Twitter.

När PT når Sören Nilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Älvsbyn är han förvånad och har själv inte fått veta varför sidan tagits bort.

– Ingen har kommit med någon kommentar till oss om det här. Men vi har diskuterat själva om att ta kontakt med riks efter att andra har sett att sidan är borta och ingen vet varför, säger Sören Nilsson.

Riks säger att ni publicerat högst olämpliga inlägg. Håller du med om det?

– Nej inte olämpliga direkt. Men vi har brustit lite i källkontrollen några gånger. Samtidigt vet jag att det blev ett jäkla hallå på Facebook efter det där med den satiriska artikeln, men själv noterade jag inte nånting om det. Man såg ju att jaha, ja då är det väl satir om det delats från det.

Har ni inget ansvar att upplysa att det är en skämtartikel? Många tittar nog inte så noggrant på vad de läser?

– Nej sånt där sorterar jag bort i politiken. Jag förutsätter att alla som tar politisk ställning undersöker vad det finns för fakta i vad som skrivs. Tittar de närmare på det så ser de att det är blaj. Det är ingenting man ska bry sig om, säger Sören Nilsson.

Tar ni allvarligt på det här?

– Visst är det allvarligt att vi inte kommer ut med våra politiska åsikter, självfallet. Vi ska undersöka vad som menas med det här. Det måste väl finnas någon på riks som kan förklara.

Hur känns det att Sverigedemokraterna stänger ner sidan?

– Lite obehagligt är det att det är så mycket styrning uppifrån, eller vi vet väl inte var styrningen kommer ifrån än. Personligen tycker jag det är märkligt att man ifrågasätter. Andra sidor delar exakt samma saker. Delar man det här i Skåne är det en sak, men delar man samma sak här i Norrbotten blir det kritik. Men det är ändå kommunpolitiken som gäller, det är det som är det viktiga för mig. Men det är naturligtvis obehagligt, säger Sören Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Öberg