Förordningen som regeringen beslutat om började gälla för ett halvår sedan men den första juni börjar skyldigheten för alla verksamheter att gälla. Informationsplikten innebär att man måste informera konsumenterna om plastkassarnas miljöpåverkan, fördelarna med en minskad förbrukning av plastkassar och åtgärder som konsumenterna kan vidta för att minska användningen av dem. Detta får både ris och ros från företagare då vissa gillar miljötänket och andra är trötta på nya regler och granskningar. På Sportringen i Älvsbyn är man i överlag positiv till det.
– Vi tycker att det är bra att man tänker på miljön och det här kan nog ha den bästa effekten. Ofta kan man ta en skokartong och gå med den till bilen utan en påse men erbjuds man en så tar man den oftast. Ifall man frågar om det behövs så kanske man tänker till lite, säger Åsa Palm, delägare i Sportringen i Älvsbyn.
Finns det en annan sida av myntet?
– Jag vet inte om man kommer att kunna bli bötfälld för det. Men hur som helst innebär granskningar och kontroller en extra kostnad för butiken. Det är givetvis bra för miljön men inte så bra om butiker drabbas ekonomiskt av det, säger Åsa Palm.
Exakt hur informationen ska nå ut eller i vilken utsträckning det krävs är inget som är skrivet i sten. Bland de handlare som vi kontaktat verkar det vanligaste vara att man sätter upp informationsskyltar i butiken eller se till att fråga om kunden verkligen behöver en påse. Många väntade också under onsdagen på centrala direktiv på hur det ska göras.
– Vi kommer att få någon gemensam text med de andra Jaktiabutikerna och sätta upp en skylt i kassan. För oss är det viktigt att det är gemensamt i hela kedjan, säger Peter Marklund, butikschef på Nymans fiske.
Känns det rimligt att ansvaret faller på handlarna?
– Personligen tycker jag det är bra, samtidigt så måste man förstå att man inte muntligt kan informera alla kunder i kassan utan måste ha en skylt. Det här kan nog vara snabbaste sättet att få folk att förstå, och det är jättebra, säger Peter Marklund.
Enligt Ica kvantums butikschef Daniel Stenmark är branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel på gång att skapa ett gemensamt regelverk för vad som ska gälla för alla butiker som är anslutna till dem.
– De har meddelat naturvårdsverket att de försöker ta fram ett standardiserat kommunikationssätt. Det är tänkt att tas i bruk i oktober så att man får en branschöverkommelse över hur det ska fungera, säger Daniel Stenmark.