Anledningen till nollintaget är att det är för få sökande, vilket inte blir ekonomiskt hållbart.
– Vi hade en sökande elev till specialidrott gymnastik. I dag är det fem elever varav tre går ut nu och två kommer att finnas kvar. Det blir för kostsamt att driva det, och naturligtvis också så blir träningsdelen eller den sportsliga utvecklingen för en ensam elev ganska begränsad. Man behöver vara ett antal elever för att utvecklas sinsemellan, säger Jan-Erik Backman, skolchef i Älvsbyns kommun.
Det fanns signaler om att det var fler intresserade att söka när ansökningarna öppnade i januari, men i slutändan blev det bara en. Skolan kommer att fortsätta att marknadsföra utbildningen och hoppas locka till sig en ny våg av gymnastikintresserade ungdomar, men blir det inte förbättring till nästa höst så hotas gymnastikutbildningen av nedläggning. Då kommer de som redan går utbildningen nu att ta examen och utbildningen blir utan elever.
– Skulle vi få lika lite nästa år då sluteleverna går ut så är risken överhängande att vi lägger ner det helt, permanent. Det är ett politiskt beslut i så fall. Men det krävs elever för att hålla utbildningen igång, säger Backman.
Hur många brukar man vara?
– Det har aldrig varit särskilt många elever. Vi har oftast legat mellan fyra och åtta. För att det ska vara en bra utbildning som ger stimulans träningsmässigt och fungerar ekonomiskt så ska man ligga på fem-sex elever som snurrar i programmet, säger Backman.
De elever som går gymnastik är också ofta specialiserade på särskilda grenar som kräver viss träningskompetens. Då måste man också anställa resurser som klarar av det.
– Den som sökte nu tränar en speciell gren och den tränarkompetensen har vi inte idag. Med tanke på att ekonomin styr så hade det aldrig gått.
Tränaren Tora Garberg tycker att det vore väldigt synd om utbildningen lägger ner då den är viktig för gymnastiken i Älvsbyn.
– Det har betytt jättemycket för de som har hunnit få gå här, att de fått den möjligheten. Älvsbyn har stuckit ut i statistiken och har kunnat behålla gymnaster högre upp i åldrarna än vad som är vanligt, mycket tack vare gymnasiet, säger Tora Granberg.
Hon tror att om kommunen varit villig att satsa lite mer på utbildningen så hade ett stort gäng börjat till hösten. Flera från Luleå hade sökt då det förts diskussioner i två år om att ta in den duktige tränaren Lars Stenberg från Luleå på 50 procent och hon själv skulle då gått ner till 30 procent.
– Det står om hans pojke Marcus i tidningen idag. Jätteduktig kille och med i landslaget. Lars har många grabbar som han fått upp till en trygg och fin nivå och hade vi knutit honom till Älvsbyn skulle vi vinna mycket på det, men det rinner ut i sanden, säger Tora Granberg.
Med stenberg hade fyra killar och en tjej sökt till Älvsbyn, då de vill ha han som tränare. Vilket hade varit positivt särskilt då det är svårt att få killar att söka till programmet. Tora säger att det är ledsamt att man kanske inte ser på helhetsbilden i kommunen även om det är spartider.
– Jag förstår att man måste hålla koll ekonomiskt, och att de som bestämmer tycker att det är osäkert. Rektorn har fått nej till att anställa fler. Men det hade inte blivit någon högre kostnad i det här fallet. Jag vill absolut inte svartmåla något eller kritisera på så vis. Men jag tror att man ibland missar att se på hela bilden, säger Tora Garberg.
Det här är inte första gången som NIU-utbildningen har nollintag. Läsåret 2012/2013 hade man också nollintag, men det startade igen då politikerna bestämde att gymnastiken skulle vara kvar.