”Jag var livrädd att Malte skulle dö”

Malte Risnert, 3 månader gammal, hade skrikit otröstligt i ett dygn och läkaren ordinerade fänkålste för gaser i magen. Han skickades hem, men någon timme senare visade det sig vara hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Oro. Mamman Linda Risnert berättar om oron som händelsen medförde, men beskriver också tacksamheten hon kände till personalen på Sunderby sjukhus när sonen blev inlagd.

Oro. Mamman Linda Risnert berättar om oron som händelsen medförde, men beskriver också tacksamheten hon kände till personalen på Sunderby sjukhus när sonen blev inlagd.

Foto: Jens Ökvist

ÄLVSBYN2016-02-26 18:17

Malte Risnert, som om en månad blir 1,5 år, var som liten bebis i vanliga fall väldigt tyst av sig. När han då i januari 2015 skrek otröstligt i ett dygn blev föräldrarna Maths Galin och Linda Risnert oroliga och kontaktade hälsocentralen i Älvsbyn. Då hade Malte Risnert feber och han hade inte fått i sig någon vätska på ett dygn. Läkare undersökte honom och enligt journalanteckningar visade pojken symptom på magsjuka och att han hade gaser i magen. Läkaren skrev ut minifom-droppar, som verkar på gasansamlingar i mag-tarmkanalen, och gav rådet att ge barnet fänkålste.

Maths Galin tyckte inte att läkaren hade undersökt pojken grundligt. Han ringde barnavårdscentralen som uppmanade honom skulle strunta i att ge pojken något te. Malte Risnert fortsatte skrika och efter ytterligare någon timme hade oron växt och föräldrarna ringde sjukvårdsupplysningen 1177.

– De sa åt oss att åka direkt till akuten vid Sunderby sjukhus. När vi kom dit tog de en sänka och den var på över 250 och det visade sig att han hade blodförgiftning och att han hade hjärnhinneinflammation, säger Maths Galin.

Det var en bakterieinfektion som låg bakom pojkens insjuknande och han blev inlagd i två veckors tid. Maths Galin berättar att på Sunderby sjukhus fann de inga problem med pojkens mage och han beskriver hela situationen som vansinnig. Han är kritisk till läkaren och hälsocentralen, han har anmält händelsen till patientnämnden samt Inspektionen för vård och omsorg där ärendet ligger nu.

– Det kändes jättehemskt att se honom ligga där med slangar i hela kroppen. Jag var livrädd att Malte skulle dö. Om vi hade stannat hemma och gett honom fänkålste som läkaren sagt då hade han varit död nu, säger han.

I samband med att Maths Galin gjorde en anmälan till patientnämnden kontaktade han även verksamhetschefen på Älvsyns hälsocentral, Agneta Björk.

– Jag ringde dit eftersom jag var upprörd, jag tyckte att det utreddes dåligt. Jag frågade varför de inte hade kollat sänkan eller fontanellen, men hon hade inget svar. Hon berömde läkaren som hon påstod hade gjort allt som behövde göras. Men hade läkaren tagit en sänka hade det synts att det var någonting fel med honom, säger Maths Galin.

Malte Risnert klarade sig utan skador, men han är för tidigt född och hade innan det här hände lite att ta igen när det gäller utvecklingen. Det här kom som ett bakslag, säger föräldrarna.

– Det tar på krafterna att återhämta sig, men han mår bra nu, säger Maths Galin.

Hjärnhinneinflammation

Fakta

Om man har hjärnhinneinflammation är hinnorna mellan hjärnan och skallbenet inflammerade. Sjukdomen orsakas nästan alltid av en infektion som kan bero på virus eller bakterier. Oftast beror hjärnhinneinflammation på en virusinfektion, och de flesta som får sjukdomen blir helt friska efter några veckor.

Det är ovanligt att man får hjärnhinneinflammation som beror på bakterier, men om man får det behöver man snabb sjukhusvård. De allra flesta blir helt återställda, men en del får bestående besvär och några få dör.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om