Hårt söktryck på nytt byggprogram

I fjol hade man varken lärare, lokaler eller elever för att starta ett byggprogram. Nu har Älvsbyns gymnasium två erfarna lärare, anpassade lokaler och ett hårt söktryck.

17 februari 1916 13:54

Uppstarten av byggprogrammet med inriktning mark och anläggning i Älvsbyn uteblev i höstas. Man misslyckades att rekrytera någon bygglärare och endast fyra elever sökte till programmet.

Nu har man anställt två erfarna bygglärare med rötter i Älvsbyn. Christian Eriksson, bygglärare på Strömbacka, och Robert Lundgren, bygglärare i Luleå, ska börja bygga upp programmet redan i april.

Dessutom har man löst lokalfrågan. Tidigare tänkte man använda Älvåkraskolans tekniksal – men nu hyr man i stället in sig i P Lundbergs Plåtslageris gamla lokaler ett stegkast från gymnasiet.

– Det är egentligen inte så mycket som behöver göras. Lokalerna finns ju, men de måste anpassas lite. Någon lektionssal ska göras och så ska det in några fler toalett. Det känns bra lokalmässigt och det finns industriportar, säger Mona Brännmark, rektor och gymnasiechef på Älvsbyns gymnasium.

De säkrade lärarna och de nya lokalerna har bidragit till att många niondeklassare har sökt till Älvsbyns nya byggprogram.

– Vi har jättemånga sökande. Vi har betydligt mer sökande än platser. Nu är ju inte alla behöriga än, man blir ju det när slutbetyget skickas in, men det brukar ju lösa sig, säger Mona Brännmark.

Skolan kommer inte att ta in lika många som övriga fyrkanten under det första året.

– Det vanliga är ju 16 platser, men vi kommer att starta lite mindre. Vi har bara två bygglärare så vi får inte förta oss i början. Vi har inte bestämt än hur många platser, men det är ju kul om vi kan skapa ett söktryck.

Mark och anläggning är inriktningen man har arbetat med de senaste åren. Men för att få till en stabil utbildning ville Mona Brännmark ha mer.

– Ska vi satsa och ta hit ett byggprogram kändes det som att vi måste ha någon mer inriktning. Så därför erbjuder vi, liksom övriga fyrkanten, även husbyggnad, säger rektorn.

Det första året läser eleverna samma kurser som övriga fyrkanten.

– Sedan väljer de ju inriktning i tvåan, så då får vi se vart alla hamnar. Om någon kommer på att de vill bli plåtslagare eller målare kan de söka i övriga fyrkanten innan tvåan. Så jobbar hela fyrkanten, så det är jättebra, säger Mona Brännmark.

Det kan bli aktuellt med ett samarbete med Älvsbyhus för inriktningen husbyggnad.

– Det är väl tanken, så vi får se hur långt vi kommer där. Kontakten har tagits.

Oavsett vilken inriktning eleverna väljer är de attraktiva på arbetsmarknaden.

– Jag har pratat med branschrådet, och de sväljer ju hur mycket som helst. Eleverna försvinner ut i arbetslivet så fort de går ut skolan, säger Mona Brännmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!