Försvarar barnens schema

Förskolechefen Carina Ljuslinder menar att tre timmar per dag maximerar den pedagogiska tiden. "Tanken är inte att barnen ska sova bort tiden", säger hon.

Det är trångt på förskolorna i Älvsbyn.

Det är trångt på förskolorna i Älvsbyn.

Foto: Ylva Lindgren

Älvsbyn2019-04-07 21:15

Föräldrarnas kritik mot förskolans tider för 15-timmarsbarnen i Älvsbyn får inget gehör. Familjer som bor i exempelvis

Tväråsel eller Tvärån kan få beviljat fem timmar tre dagar eftersom de har längre att köra – men i övrigt är det stopp.

– De yngsta barnen sover ofta på förskolan. När vi erbjuder de här 15 timmarna så är inte tanken att barnen ska sova bort 6 timmar. Det är en pedagogisk tid. Erbjuder man fem timmar tre dagar, då är det faktiskt så att barnen sover bort en del av den tiden efter lunch. Det är inte tanken, säger Carina Ljuslinder, förskolechef på Åsen och Västermalm.

Det handlar alltså om att maximera den pedagogiska tiden.

– Jag kan tänka mig att det är bekvämare för vårdnadshavarna att ha tre dagar fem timmar, men vi utgår ifrån barnen och vad som är bäst för dem. Vi tänker att den pedagogiska tiden med barnen är viktigare än att de sover hos oss.

Enligt kommunens regler är det den enskilda förskolechefen som beslutar om barnens schema. Ljuslinder medger att trycket på förskolan spelar in.

– Vi har otroligt trångt och det är tryck i kön. Vi vänder ut och in på oss för att pussla in barnen. Vi har för trångt och skulle verkligen behöva en ny förskola med fler avdelningar.

Skulle det möjliggöra femtimmars-dagar?

– Jag kan inte uttala mig om det, då kanske jag ger falska förhoppningar. Vi är tre förskolechefer i kommunen, och vi för en gemensam dialog med skolchef och politiker.

Att ändra schemat så att alla barn kan äta lunch är inte aktuellt.

– Naturligtvis är det viktigt att äta i grupp, men ofta är det en försvinnande kort tid man är hemma med sitt barn. Vi ser inte att det brukar vara något hinder när de är tillbaka i förskolan sen, det brukar gå bra att äta ändå, säger Carina Ljuslinder.

I dagsläget kan det vara 18 barn i yngre åldrar på tre pedagoger på vissa avdelningar.

– Det är ganska ansträngande att ha sex barn på 1–2 år var vid ett matbord. Det är inte den styrande faktorn naturligtvis. Men har vi 08.00–11.00 kanske fyra går hem så vi har 14 barn att fördela på tre pedagoger.

Förskolechefen förstår att många föräldrar är upprörda.

– Jag vet att det skiljer sig åt i olika kommuner och som vårdnadshavare skulle jag personligen tycka att det var bättre med fem timmar. Men vi tar hänsyn till vad som är bäst för barnen på förskolan. Inte situationen hemma, förutom i enskilda fall. Som det ser ut nu måste det till en dialog med skolchef och politiker för att det ska hända något annat, säger Carina Ljuslinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om