Videon är inte längre tillgänglig
När kommunfullmäktige beslutade att behålla de personliga assistenterna kommunala och skolorna i Korsträsk och Vidsel satte man sig i en svår position. Lösningen för både skolorna och assistenterna fanns i samma kassa.
– Vi kan inte ta ansvar för att fullmäktige lägger till en till besparing. Nu har vi valt att göra det som vi anser är minst skadligt för verksamheten, säger S-ordföranden Tomas Egmark.
Trots att S visste att skolorna skulle bli kvar valde man att lyfta ut frågan om de personliga assistenterna i stället för att ställa dem mot skolorna – utan protester från oppositionen.
Är inte det oansvarigt av alla partier?
– Vi vill se framåt. Vi vill inte skuldbelägga någon, utan vi säger bara att det här inte var den politik vi ville ha och det skapar inte de utrymmen vi behöver i framtiden.
Politiken bestämmer ramarna för verksamheten, men hur de olika besparingarna ska se ut är upp till tjänstemännen. Skolchef Jan-Erik Backman och socialchef Hans Nyberg har inte kunnat undvika att dra ner på personal.
Grundskolan ska spara 1,7 miljoner kronor och 3,5 årsanställningar riskerar att försvinna. Det blir även minskade resurser för elevriktat stöd.
På gymnasiet kan en årsanställning vara i fara trots att programutbudet ökar med ett program från och med i höst.
Kommunstyrelsen väljer att höja timpriset på hemtjänstinsatserna med 50 kronor från 150 kronor till 200 kronor – en förändring som måste antas av fullmäktige.
– Vi har tittat och jämfört. Det är dyrare än vissa kommuner och billigare än andra. I slutändan är det ju en maxtaxa som reglerar det här, så har man då en viss kostnad blir det inte dyrare i praktiken, säger Hans Nyberg.
De flesta når i dag upp till maxtaxan på 1 780 kronor i månaden.
– Det är de som har lite färre timmar som kommer att märka en högre timkostnad, säger socialchefen.
Höjningen är den första på över fem år. Men det är svårt att säga vad man sparar.
En förändring är också att avgiftsbelägga ledsagare – en tjänst som tidigare varit gratis. Enligt Hans Nyberg är omfattning av ledsagning inte så stor i Älvsbyn.
– Det är vid vissa speciella aktiviteter. Det har kostat oss runt 150 000-160 000 kronor per år, säger han.
En av två aktivitetsledare försvinner också om kommunstyrelsens beslut går i genom. Sedan tidigare är det även klart att en 70-procentig tjänst på korttidsboendet Gullvivan försvinner.
Det kan handla om 5-10 anställda?
– Om allt som är sagt försvinner så är det väl 6-7 stycken. I årsarbetstid, det kan ju vara fler huvuden, säger Tomas Egmark.