Fyra boende på säbo i Älvsbyn bekräftat smittade

Fyra omsorgstagare på särskilda boendet Nyberga i Älvsbyn har konstaterats smittade av covid-19, samtliga är fullt vaccinerade. Det är kommunens första fall bland omsorgstagare på säbo sedan pandemin startade.

Älvsbyn har fått sina första covid-fall bland omsorgstagare på särskilt boende. På tisdagen bekräftades en person ha insjuknat och på onsdagen ytterligare tre.

Älvsbyn har fått sina första covid-fall bland omsorgstagare på särskilt boende. På tisdagen bekräftades en person ha insjuknat och på onsdagen ytterligare tre.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-05-26 10:52

Omsorgstagare inom särskilda boenden i landet har varit en hårt drabbad grupp under pandemin. I Älvsbyn har dock inte en enda av de boende på Nyberga eller Ugglan smittats av covid-19. Förrän nu. På tisdagen konstaterades kommunens första fall och på onsdagen bekräftades tre fall till.

– Vi bedriver smittspårning och personerna är isolerade. Vi har speciell personal som enbart jobbar med dem som bär på smittan, så kallad kohortvård, och gör allt vi kan för att undvika ytterligare smittspridning, säger socialchefen Hans Nyberg.

Han konstaterar att säbo varit helt förskonade från smitta sedan pandemins start.

– Det har funnits personal inom verksamheten som varit sjuka under tiden men inte någon omsorgstagare.

undefined
Hans Nyberg, socialchef i Älvsbyns kommun, konstaterar att vaccinet inte ger ett hundraprocentigt skydd. Även om man är vaccinerad kan man bli smittad och även insjukna. "Det har förekommit även på andra håll".

Ännu vet man inte hur personerna på den aktuella enheten på Nyberga har smittats, om det skett på boendet eller i kontakt med utomstående personer.

– Ibland händer det att omsorgstagare åker hem med anhöriga eller till anhöriga eller att anhöriga hälsar på men det finns inget bekräftat hur smittan gått till utan det enda som är konstaterat än så länge är att vi nu har fyra omsorgstagare smittade av covid.

Efter det första bekräftade fallet på tisdagen testades samtliga på enheten som varit i närheten av den insjuknade, både med snabbtester och PCR-prov. På onsdagen konstaterades ytterligare tre fall bland omsorgstagarna. Även personal som arbetat nära de drabbade har testats och man väntar fortfarande på en del provsvar.

– Det tar ju något dygn att få svar och man behöver testa över tid också, så det kan bli fler fall, säger Hans Nyberg som hoppas att vidtagna åtgärder ska hindra ytterligare smittspridning.

Boende på säbo i Älvsbyn fick sin första vaccindos redan i januari, därefter har även den andra dosen hunnit ges. Samtliga smittade är fullt vaccinerade. Hans Nyberg konstaterar att vaccination inte är någon garanti för att inte bli smittad eller sjuk. 

– Däremot blir de allra flesta som vaccinerat sig inte lika sjuka, de äldre klarar sig betydligt bättre än innan vaccineringen. Men det gäller att tänka sig för trots allt, vaccinet är inte hundraprocentigt så även om man är vaccinerad eller möter vaccinerade personer gäller det att hålla i och hålla ut och följa restriktionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!