Den innebär att både arbetsmarknadsenheten och integration ligger under vuxenutbildningen. Redan första januari smög de igång med den nya organisationen och att samverka med varandra. De nya lokalerna ligger vägg i vägg med Arbetsförmedlingen som man också samverkar med.
– Vi ser redan synergieffekter för kommuninnevånarna när det blir lättare att samverka. Vi tror på den här idén, både kommunen och arbetsförmedlingen, säger Magnus Norberg, chef för vuxenutbildningen.
Därför är det oroande att Arbetsförmedlingen lägger ner kontor i länet.
– Fysisk samlokalisering ger en effekt. Det är ett orosmoln för oss att de kanske ska försvinna. Det känns som att då skulle vi inte få slutföra det som vi har börjat med här, säger Magnus Norberg.
Tidigare har vuxenutbildningen hållit till mycket på gymnasiet. Man har också haft SFI-undervisning i postens gamla lokaler i våningen nedanför. De har man fortfarande kvar, men nu har man fått våningen ovanför också där det kritiserade utbildningsföretaget Astar tidigare huserat.
– Sen är det många som inte läser just i våra lokaler heller utan många läser på distans och i andra kommuner. Vi har ett gemensamt avtal i hela "femkanten", alltså fyrkantskommunerna plus Kalix, säger Norberg.
Vuxenutbildningen är fortfarande lite av en doldis trots att de i landet har fler elever än gymnasiet. Så är det också i Älvsbyn där det förra året var 290 personer inskrivna. De sköter svenska för invandrare. De har också Lärvux för personer med kognitiva funktionshinder. Man kan läsa gymnasieförberedande, eller vilken kurs man vill från gymnasiet. De har utbildningar med lärlingskoncept och yrkesutbildningar. En del på plats och en del på distans. Det är med andra ord väldigt brett.
– Vi har egentligen bara haft vårdutbildning själva. Men nu kan man bli elektriker, målare, buss- och lastbilschaufför, byggarbetare, svetsare eller kock också. De allra flesta går ut till arbete, säger Norberg.
De ordnar också många universitetstentor så att Älvsbybor kan skriva tentorna på hemorten. Bara den här veckan har de tolv universitetstentor i Älvsbyn.
– De som läser på universitetet kan gärna ta kontakt med oss om de har några frågor, vi säger aldrig nej till någon. Man kan prata ihop sig med universitetet om att beställa tentorna hit till exempel. Förhoppningen är att universiteten kan börja ha utbildningar på riktig distans genom oss. Det försöker vi påverka också, säger Norberg.