Vid en uppföljning den 11 januari 2006 visade det sig att Älvsby kommun inte åtgärdat samtliga brister.
De brister som kvarstod var:
Undersökningar av socialsekreterarnas arbetsförhållanden är inte gjorda och riskerna för att drabbas av ohälsa och olycksfall är inte bedömda.
Någon prioritering är inte gjord för vilka uppgifter som socialsekreterarna ska utföra först när arbetstiden inte räcker till.
Personalen riskerar att utsättas för hot om våld eller våldsrisker när de öppnar entren till IFO för att ta emot besökare.
Lokalerna är utformade så att det finns svårigheter att ha uppsikt över besökare som väntar på att få träffa en socialsekreterare. De kan därför röra sig obemärkt i lokalerna. Då kan de exempelvis överraska personal och utsätta dem för hot eller våld inne i deras tjänsterum.
Symptom på stress
Skyddsombudet Marlene Stoltz bekräftar också att de anställda på socialkontoret har en stressig arbetssituation.- Vi måste prioritera bort vissa uppgifter och helt klart är det frustrerande att inte kunna utföra sitt jobb ordentligt. Flera av de anställda har mått illa och visat upp symptom på stress, säger Stoltz.
Kommunen har fram till den första oktober på sig att åtgärda de två första punkterna. Annars hotas man med vite om 50 000 kronor.
Arbetet för att lösa problemen har dock redan inletts.
- Vi har påbörjat en undersökning redan där de anställda fått skriva upp vad de anser som risker i deras arbete, säger Anne-Britt Ferreira, avdelningschef på IFO.
- Brister i form av dåliga skrivbord och stolar och sånt går att åtgärda. Däremot är det svårt att som arbetsledare åtgärda de stressrisker som uppstår vid hög arbetsbelastning då socialnämnden har tagit vissa riktlinjer som vi ska jobba efter. Det är svårt även för nämnden att hålla sig inom de budgetramar de har.
Ärendet i trappen
50 000 kronor i vite måste kommunen betala om man inte åtgärdat entren och utformningen av arbetslokalerna innan den 1 juli 2007.- Det här är mer ett problem som jag tycker att Arbetsmiljöverket har kommit med. Ingen som jobbar här upplever det som något problem, säger Anne-Britt Ferreira.
- Det är väl möjligtvis mer ett integritetsproblem för dem som besöker oss som tvingas uppge sitt ärende ute i trappen, säger Marlene Stoltz.
Förhoppningen är dock att inga vitesbelopp ska behöva betalas ut.
- Givetvis måste vi se till att vi åtgärdar Arbetsmiljöverkets klagomål, avslutar Anne-Britt Ferreira.