Vintervärme & sommarfrihet i en barack

Det skulle bli en förgård men blev istället en transporterbar barack byggd för umgänge. Funkis möter björkved och fårskinn i en modern och ombonad transporterbar stuga.– Det finns en charm i att ha gjort det själv och man sover ganska härligt här, säger Pär Larsson – som redan klurar på en tillbyggnad.

En fristående garderob i hallen utgör förvaring tillsammans med en mängd krokar vid entrén.

En fristående garderob i hallen utgör förvaring tillsammans med en mängd krokar vid entrén.

Foto: Maria Johansson

Älvsbyn2013-11-23 06:00

Han gör en snabbparkering, skyndar in i baracken och börjar plocka undan. Egentligen skulle allt ha städats i ordning kvällen före, men tekniska problem med ismaskinen i hockeyhallen har hållit Pär Larsson sysselsatt.

Några tallrikar slamrar ner i diskhon, de gula kuddarna i soffan puffas upp och snart knäpper det från björkveden i kaminen, när luckan står på glänt för att elden ska ta fart.

Han tycker om att hålla sig sysselsatt, Pär Larsson.

Han driver en färgbutik, sitter som ekonomiansvarig i Älvsbyns IF hockeysektion, är spelade ledare för division tre-laget och dömer matcher.

Och så är det byggandet.

För liten kyl

Under fyra års tid har han renoverat ett gammalt bostadshus.

Han har byggt en bastuflotte – och så byggnaden som går under namnet ”Baracken”.

– Det började med att jag stod med husvagnen i Kåbdalis en säsong. Jag gillar att åka slalom och köra skoter, men tyckte att det blev problem att torka kläder och förvara alla grejor. Sedan var det små utrymmen i kyl och frys i husvagnen och när man åker upp över en helg så handlar man ju med sig en hel del, speciellt om man ska stanna lite längre, säger han.

Som den problemlösare han är började han klura på att bygga en förgård att ansluta till husvagnen.

– Men så räknade jag också på att bygga en barack som skulle fungera som helhetsboende. Jag kom fram till att det är fönster och värmesystem som kostar mest och det skulle jag ju ha i båda alternativen. I slutändan blev den här lösningen inte så mycket dyrare. Ärligt, visst ligger det många timmar bakom och visst kostar det en slant men det finns en charm i att ha gjort det själv. Man sover ganska härligt här.

Hitta rätt detaljer

Husvagnen är numera såld. Istället huserar Pär i baracken på totalt 27 kvadrat.

Vitmålade råplan, luftig takhöjd och ett större fönsterparti.

Björkljus, prydnadsved och fårskinn.

En blek färgskala, med några få färgelement.

Modernt, robust och med material som binder samman naturen utanför med insidan.

– Det har varit ett pusslande och letande för att hitta rätt detaljer. Jag är intresserad av inredning och vill att det ska se ut för något och jag har fått en hel del hjälp av min före detta sambo, säger Pär.

Sommarboende i Muskus

Baracken byggdes sommaren 2012 och är flitigt använd sedan dess.

Om somrarna drar han den till Muskus, där hans föräldrar har sommarstuga, och om vintrarna står den i Kåbdalis.

För tillfället står den uppställd i centrala Älvsbyn.

Utanför fönstret för Korsträskbäcken ett drömskt vinterliv.

– Jag ville få upp takhöjden och valde därför ett lågt underrede. Stugan är byggd på en lastväxlarram och i och med det kunde jag ha högt i tak på en sida. Jag ville ha en funkisinspirerad känsla med stora fönster. Nu funderar jag på att sätta in ett fönster anpassat efter vart köksbordet står. Helst skulle jag vilja kunna se ut åt alla håll. Sedan gillar jag när det är cleant och modernt.

Vattenburen golvvärme

Baracken är välisolerad och värms upp via elpatron och vattenburen golvvärme. Med en brasa i kaminen går det fort att elda upp de sista sköna graderna.

När det är läggdags bäddar Pär ut soffan, men baracken är framför allt byggd för umgänge.

Perstorpsbordet går att förlänga på båda kortsidorna och sex udda stolar finns utplacerade i vagnen.

– Jag gillar mest att ha den i Muskus. Där känner jag lugnet, umgås och badar bastuflotte. Känslan när baracken var klar och jag kunde bjuda hit kompisar och ta en drink var också rätt härlig.

Transporterbar terass

Naturligtvis har inte kliet i byggfingrarna tagit slut för att baracken är färdig.

– Jag är inte den som sitter stilla, jag tycker att det är kul att ha något att pyssla med. Jag gillar att samla på mig grejor och nu håller jag på att bygga en trettio kvadratmeter stor altan till baracken. Jag har kapat upp gamla fönsterpartier och ska bygga ett modernt glasräcke runt den. Terassen ska också vara transporterbar, säger Pär.

Men i vinter kan det faktiskt vara så att projektet får vila ett tag.

– Jag har väl alltid dragits till likasinnade, de som är intresserade av att bygga och renovera och då har det blivit äldre personer. Nu börjar de som är lika gamla som mig att köpa hus, men själv känner jag för att resa och se lite av omgivningen. Tidigare har jag inte haft ro att lägga tid och pengar på det, men det ska jag prioritera lite mer i fortsättningen. Snart åker jag till Thailand och senare i vinter ska jag åka till USA. Jag vill se Miami och Alcatraz. Älvsbyn finns ju kvar.

Pär Larsson

Ålder: 25 år.

Familj: Mor, far tre äldre bröder och syskonbarn.

Intressen: Det är hockey för hela slanten. Har spelat sedan jag varit liten, följer Luleå hockeys alla hemmamatcher på plats och spelar och dömer själv hockey.

Drömmer om: Att bygga ett nytt hus i Älvsbyn. Funkishus, följer ett flöde på Instagram lägger upp många hus som inspirerar mig. Jag vill bo ganska centralt i ett hus med stora glaspartier och en arkitektritad känsla. Jag jobbar hårt för att få den möjligheten någon gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om