Villaägare på Västermalm fick fiber

40 hushåll på Västermalm har fått bredband via fiber genom Älvsbyns kommuns pilotprojekt. Förhoppningen är att fler ska få snabbare internet och IT-kontoret arbetar med att höja kvalitén på stadsnätet och öka valfriheten för kunderna.

40 villaägare på Västermalm har fått fiber och förhoppningen är att utbyggnaden kan fortsätta, berättar IT-chefen Crister Lundgren i Älvsbyns kommun. (Arkivbild)

40 villaägare på Västermalm har fått fiber och förhoppningen är att utbyggnaden kan fortsätta, berättar IT-chefen Crister Lundgren i Älvsbyns kommun. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2013-03-30 06:00

Älvsbyns kommuns bredbandsnät erbjuds till villaägare i Vidsel, Korsträsk och Vistträsk. I centrala Älvsbyn har endast hyreshus varit inkopplade och under 2012 gick IT-kontoret ut med en intresseanmälan för att se var de skulle börja bygga ut nätet för villaägare i tätorten.

Politiken tillsatte 500 000 kronor för att sätta fiber i befintliga rör som grävdes ned i samband med fjärrvärmesatsningen på Östermalm, Västermalm och vissa delar av Altunaområdet.

- Vi har byggt där det fanns störst intresse. Det rör sig om fem områden på Västermalm. Av 100 fastigheter som hade den fysiska möjligheten är det 40 hushåll som har dragit fiber in i huset, säger Crister Lundgren, IT-chef i Älvsbyns kommun.

Söker pengar
Pengarna har använts för att dra fiber och bygga så kallade kvartersnoder. Sedan har fastighetsägarna betalat 6 500 kronor var för att koppla upp sig på dem.

- Vi har aldrig gjort det här på tätorten tidigare och vi har många osäkerhetsfaktorer. Bland annat var kanalisationen som man la ner till fjärrvärmen inte hundraprocentig. Vi har fått gräva om en del.

Crister Lundgren hoppas kunna fortsätta att bygga ut bredband till villorna på tätorten.

- Där tittar jag på lite olika alternativ, bland annat att söka statliga medel. Nu gjorde vi det här pilotprojektet med kommunala pengar, säger han.

Teknikskifte pågår
Stadsnätet i Älvsbyn var modernt när det infördes 2003. Nu håller det på gå ur tiden och kommunen arbetar successivt med att byta ut den och därmed få bort nedladdningsbegränsningen.

Högre hastighet
- Det är mycket utrustning som ska bytas och begränsningen kommer att försvinna under 2013. Sedan har jag skrivit ett avtal med Alltele istället för Telia. För samma pengar kan vi ta in högre hastighet in till kommunen, säger Crister Lundgren.

Parallellt med teknikskiftet pågår en diskussion med övriga småkommuner i Norrbotten om att höja kvalitén på stadsnätet och öppna det för fler operatörer.

- Det går inte lika fort som kunderna tycker att det ska göra men det kan jag bara beklaga. Vi kommer att komma fram till en bra lösning under 2013, där vi höjer kvalitén och ökar valfriheten för våra kunder

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om