Det är alltså två vitt skilda föreställningar som eleverna arbetat med. Den första heter Mysteriet på Greveholm och gick i sin ursprungliga form som julkalender 1996.
- Vi valde just det här manuset då Greveholm är en favoritkalender från det att vi själva var små, säger Emma Nordh som för tillfället agerar spöke.
"Inhyrd" hjälp
Projektarbetet är en obligatorisk kurs på gymnasiet, men eleverna har stor frihet när det gäller vad projektet ska gå ut på. Just dessa 13 elever har valt teater. De har även fått låna in teaterintresserade från andra årskurser som skådespelare och ljusansvariga.- Att göra just teater som projektarbete är jättekul! Vi har dessutom hyrt in de som inte går i klassen får då lära känna nya människor, säger Sara Grahn, som är med i pjäsen Mysteriet på Greveholm.
Allvar genom satir
Spökjakt må vara allvarligt nog, men pjäsen Inget går upp mot mammas gräs, som kommer efter behandlar riktigt svåra samhällsproblem som exempelvis droger. Då det är Dario Fo som skrivit manus är det dock genom satir och humor som budskapet kommer fram.- Den är rolig men tar samtidigt upp seriösa och viktiga saker, säger Madelene Stenberg, en av skådespelarna.
Alla elever som är med i projektet har varit inblandade i allt från ekonomi till rekvisita samt manusbearbetning och affischlayout.
Huvudansvarig för projektarbetet är, som vanligt, gymnasieläraren Tommy Berg. Till sin hjälp i regiarbetet har han Johnnie Jensen, skådespelare och teaterpedagog. Att ha teater som undervisningsmetod är mycket positivt enligt Tommy Berg.
- Eleverna får verkligen utlopp för sin kreativitet. Dessutom får de lära sig hela processen, från ax till limpa, säger han.