Vikariebrist ger otrygghet i äldrevården

Det finns för få vikarierande sjuksköterskor vid socialtjänsten i Älvsbyns kommun. Detta påverkar arbetsmiljön negativt då den ordinarie personalen tvingas jobba extraskift och blir inringda på fritiden. För att komma tillrätta med situationen kräver man nu två nya heltidstjänster.

Älvsbyn2007-02-22 00:00
De sjuksköterskor som i dag arbetar vid Älvsbyns socialtjänst är inte tillräckligt för att fylla vikariebehovet som finns vid kommunens äldreboenden och handikappomsorg. I november förra året gjorde därför socialtjänstens sjuksköterskor en skrivelse till socialnämnden i vilken de yrkar på ökad grundbemanning med två årsarbetande sjuksköterskor.

Otrygghet

En av de som ställt sig bakom skrivelsen är Carina Lundberg, områdeschef inom personalenheten på äldreboendet Ugglan. Hon menar att svårigheten att få vikarier leder till en otrygghet för personalen.

- De kan inte vara säkra på att få den semester de ansökt om, och kan tvingas rycka in till jobb med kort varsel, vilket påverkar privatlivet.

Bara sommarvikariat

I brevet står vidare att kommunen endast under sommaren kan erbjuda längre vikariat för sjuksköterskor. Resten av året finns inga egentliga vikariat, vilket leder till att vikarier söker sig till andra orter. Genom en ökad grundbemanning menar man att det akuta rekryteringsbehovet skulle minska.

Positiv till förslaget

Nu har ärendet passerat socialchef Birgit Nilsson som överlag ställer sig positiv till förslaget. Hon har i sin tur lämnat ett yttrande till kommunstyrelsen där hon föreslår att 1,5 årsarbetande sjuksköterskor anställs med omedelbar verkan.

- Genom att öka de fasta tjänsterna kommer det krävas färre vikarier då ordinarie personal kan verksamheten bättre. Det blir också tryggare för vårdtagarna om personalrotationen inte är så stor, säger hon.

Ärendet ska nu upp i kommunstyrelsen för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om