Vigselkväll för att vårda relationer

Att bli förälskad är ingen konst - men att hålla kärleken levande är svårare. Angelica Carmenholdt, 24, och Magnus Broström, 34, planerar att gifta sig.- Vi måste vårda det vi har och inte låta det bli till en självklarhet, säger den blivande maken.

Angelica Carmenholdt och Magnus Broström från Älvsbyn planerar att gifta sig och tycker att kärlekstipsen är viktiga för alla som vill vårda sina relationer. "Det är det vi glömmer bort i vardagslivet som vi måste hålla vid liv", säger Magnus Broström.

Angelica Carmenholdt och Magnus Broström från Älvsbyn planerar att gifta sig och tycker att kärlekstipsen är viktiga för alla som vill vårda sina relationer. "Det är det vi glömmer bort i vardagslivet som vi måste hålla vid liv", säger Magnus Broström.

Foto: Joel Gustafsson

ÄLVSBYN2011-10-08 06:00

Älvsby församling anordnade en temakväll om vigsel och äktenskapet i tisdags och prästen Jonas Ahlforn von Beetzen, 29 år, gav sina tankar om vikten av vigsel och utmaningar under äktenskapet.

- Media hyllar singellivet och på många håll i samhället ifrågasätts kärnfamiljsidealen. Samtidigt svämmar internet över med dejtingsidor där många hoppas finna den stora kärleken, säger den nye prästen i Älvsbyn.

Ibland är det bästa att förhållanden avslutas, men enligt Jonas Ahlforn von Beetzen kan alla lära sig den ibland svåra konsten att vårda livslånga relationer.

- Det är inte svårt att bli kär. Att däremot se till att kärleken hålls levande när den första förälskelsen lagt sig är inte lika lätt. Vi har möjlighet att tillsammans skapa ett lyckligt förhållande, men behöver ställa oss frågan hur det kommer sig att det går bra för en del par, medan många andra misslyckas.

Visa kärlek
Enligt honom handlar det om att inte glömma att visa kontinuerlig kärlek, på olika sätt. Genom gåvor, tid tillsammans, varma ord, fysisk beröring och tjänster.

- För de flesta av oss är ett eller två av dessa "kärleksspråk" mer dominanta. När vi är nyförälskade är vi ofta väldigt kreativa i att visa vår kärlek. När den förälskelsen mattas av avtar oftast vår kreativitet.

Angelica Carmenholdt, 24, och Magnus Broström, 34, från Älvsbyn, ska snart gifta sig och lyssnade noga på hur man tacklar utmaningarna som kommer.

- Det är det vi glömmer bort i vardagslivet som vi måste hålla vid liv, säger Magnus Broström.

Hur gör ni för att vårda er relation?
- Myskvällar där vi tar hand om varandra. Ger varandra massage, säger Angelica Carmenholdt.

- Vi kan sätta fram en kopp té med en lapp och en tallrik på morgonen, och se till att tidningen är hämtad, säger Magnus Broström.

FAKTA: Fem olika sätt att visa kärlek

Genom gåvor: Man visar sin uppskattning och känner sig omtyckt när man får något av sin käresta.

Genom tid tillsammans: Man visar omtanke om en person genom att prioritera kvalitativ och kvantitativ tid tillsammans.

Genom ord: Ord som "jag älskar dig", "vad fin du är" är av särskild betydelse.

Genom fysisk beröring: Små beröringar i vardagen; hålla hand, kramar och kyssar. Kroppslig närhet från sin partner får en att må bra.

Genom tjänster: Man visar kärlek genom handling: Skrapa bilrutan, tvätta, eller finna sätt att pyssla om sin partner på.

Källa: Boken Kärlekens fem språk av författaren Gary Chapman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om