Videon är inte längre tillgänglig
På måndagen ville Socialdemokraterna, med stöd av Vänsterpartiet, återigen lägga ner högstadiet i Vidsel och hela Korsträskskolan. Partierna backade på det sista förslaget att dela upp skolveckan för eleverna i Vidsel på två skolor efter kritik av bland annat skolchefen Jan-Erik Backman.
Oppositionen ville i stället samorda förskolan med lågstadiet i Korsträsk och flytta in all undervisning för årskurs 7-9 i Vidsel till den stora högstadiebyggnaden samt energieffektivisera båda skolorna.
"Tvättäkta bybo"
Besluten ställdes mot varandra och de tre sossarna från Vidsel fällde avgörandet. Inger Grankvist, Charlotta Berglund och Jan Lundberg röstade med oppositionen och räddade på så sätt byaskolorna. De tre rösterna räckte till en seger med 16-15 efter votering.
– Jag ser mig själv som en tvättäkta bybo och det är något jag är stolt över, konstaterade Inger Grankvist i talarstolen.
Hon fortsatte att berätta lite om de senaste veckornas storm i media, sociala medier – och i partiet.
– Det har varit hårda diskussioner där alla ord inte har varit väl valda.
"Delas ut direkta hot"
– Som fritidspolitiker får man finna sig i att bli ifrågasatt, men när det i affekt delas ut både direkta och indirekta hot så tycker jag att man har passerat en gräns. Vi pratar om ett hot mot demokratin, sa Inger Grankvist innan beslutet fattades.
Kommunalrådet är bekymrad efter beslutet.
– Jag är fundersam över hur vi ska kunna verkställa en budget som inte alls stämmer. Det kommer inte att bli kvar något till kostnadskompensation för verksamheterna och det är jag ytterst orolig över, säger Helena Öhlund.
"Stänga badhuset"
Hon är osäker på hur det ska gå att styra med oppositionens budget.
– Vi får väl fråga oppositionen hur de har tänkt för de kunde inte ge mig ett svar när jag frågade på fullmäktige. Det handlar om 1,5 miljoner kronor från fastighetsbolaget. Ska vi stänga badhuset? Det är min fråga, säger kommunalrådet.
Hon är däremot nöjd över att de personliga assisternerna blir kvar i kommunal regi.
– Det är en trygghet för de som är berörda och det är en oerhört utsatt grupp som inte kan prata för sig som föräldragrupper och elevgrupper kan göra.
"Ett misstroende"
Att tre av hennes partikamrater röstade med oppositionen vill hon inte kommentera.
– Det får du prata med dem om.
Hur ser du på deras beslut?
– Det får de stå för fullt ut.
Sitter du tryggt på din post?
– Det gör man aldrig som förtroendevald och det här är ju ett misstroende mot mig. Det är helt klart, och många gånger funderar man om det är värt det.
Är det så du känner just nu?
– Ja, just nu känns det så. När man blir sviken av sina egna, säger en nedstämd Helena Öhlund.