Vidare granskning av äldreomsorgen

Påskynda ett nytt särskilt boende och avgiftsbelägga de kostnadsfria biståndsinsatserna. Förslagen på hur kommunen ska lösa den blödande äldreomsorgen är många.

Effektivisera. Nybergas lokaler är inte alltid de mest kostnadseffektiva. Ett nytt boende så snart som möjligt är därför en av nycklarna till en billigare äldreomsorg.

Effektivisera. Nybergas lokaler är inte alltid de mest kostnadseffektiva. Ett nytt boende så snart som möjligt är därför en av nycklarna till en billigare äldreomsorg.

Foto: Christoffer Markström

Älvsbyn2017-02-27 18:00

Sveriges kommuner och landstings (SKL) genomlysning av Älvsbyns kommun i fjol visade kommunen har en äldreomsorgsverksamhet som kostar 26 miljoner kronor mer än jämförbara kommuner.

Efter genomlysningen fick socialchef Hans Nyberg i uppdrag att analysera orsakerna till kostnadsutvecklingen och föreslå långsiktigt hållbara utvecklingsåtgärder.

Under Maj 2016 genomfördes en förstudie som föreslog att ett antal punkter skulle genomlysas ytterligare för att sedan sammanställas i en rapport av äldreomsorgens kostnader med förslag till tänkbara åtgärder.

Nu är rapporten färdig och redo att behandlas politiskt på måndagens kommunstyrelsesammanträde.

Politikerna ska ta ställning till de förslag som Ann-Louise Rosander, projektledare på Älvsbyns kommun, och Susanne Wallin Pettersson, processkonsult på 2Learn AB, har tagit fram.

En vital del i verksamheten är att få fart på processen med ett nytt särskilt boende.

– Ja, för att skapa resurseffektiva lokaler. Som det ser ut nu så måste vi ha högre bemanning på vissa ställen, och det kan man inte göra något åt. Sedan är det ju inte gratis att bygga nytt och det är upp till politiken vad de tycker, säger Ann-Louise Rosander.

Man ser också ett behov av en översyn av antalet extraresurser och nya riktlinjer för planerad ledighet.

– I dagsläget kan man ta ledigt på kort varsel. Vi föreslår lite mer framförhållning så att man kan planera resurserna på ett bättre sätt. Det handlar inte om att man inte ska få vara ledig, säger Ann-Louise Rosander.

Man vill även vidareutveckla utredningshemteamets arbete för en effektiv och säker hemtagning av utskrivningsklara patienter från sjukhusvård.

– Det är ett projekt som har pågått i ungefär ett år, och man har sett bra resultat av det. Så det tycker vi att man ska fortsätta att utveckla, säger projektledaren.

I rapporten skriver man också att kommunfullmäktige bör se över kommunens avgifter för socialt bistånd så att dessa harmoniserar med resten av landet och jämförbara kommuner – samt överväga om kommunen ska avgiftsbelägga de kostnadsfria biståndsinsatserna.

Man föreslår också ett administrativt stöd till enhetscheferna i syfte att frigöra tid till att stödja och underlätta ett effektivt ledningsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!