Som PT tidigare har berättat satsas 44,7 miljoner kronor på förlossningsvården i Norrbotten. Pengarna går bland annat till mer personal, förbättrad arbetsmiljö och förstärkt eftervård för kvinnor som fött barn.
Förlossningsskadade Hanna Öhman, 34 år, från Älvsbyn välkomnar regeringens satsning på förlossningsvården – men hon inväntar resultat.
– Det låter helt underbart, blir det så här så känns det som att vi kanske ändå har varit med och bidragit. Samtidigt är det valår, och jag tror det först när jag ser det.
Hon driver föreningen Våga vägra förlossningsskador tillsammans med Katharina Berggren och Jenny Aakula. De har precis lämnat in en namninsamling med cirka 7 300 namn till socialminister Annika Strandhäll i protest mot hur vården behandlar kvinnor som drabbats av skador i samband med – och lång tid efter graviditet och förlossning.
– Som det är nu finns det två läkare i Sverige, Eva Uustal och Gunilla Tegerstedt, och det är dit man måste vända sig för att få rätt diagnos. De är överhopade med arbete, säger Hanna Öhman.
Många kan tvingas vänta flera år på att få en diagnos. Själv hör Hanna Öhman till de som blivit så allvarligt skadade att hon tidigt fått hjälp. Sedan dess har hon kämpat för att uppmärksamma bristerna i förlossningsvården parallellt med egna operationer.
Den 16 mars var hon, tillsammans med ett par andra förlossningsskadade, inbjuden till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, i Stockholm för att diskutera förlossningsvården.
– De har haft ett projekt där de har pratat med mycket förlossningspersonal och tagit fram de kunskapsluckor som anses vara störst. Sedan fick vi komma in och säga vilka kunskapsluckor som vi tycker är störst.
Hon hoppas att man kan göra något liknande i Norrbotten innan man bestämmer exakt vad pengarna ska användas till.
– Jag är helt övertygad om att förbättringen startar genom att vi tillsammans sätter oss ner med kompetent personal, kanske från Gällivare och Sunderbyn. Jag hoppas verkligen att vi får till någonting, och om vi får till någon typ av möte så hoppas jag också att de kommer, säger Hanna Öhman.
Pengar är inte nödvändigtvis lösningen.
– Kompetensen måste breddas och då är det klart att pengarna hjälper till. Men man kan inte bara ge dem pengar och så är problemen ur världen. Det måste göras studier, det måste forskas och de måste utbildas, säger Hanna Öhman.