Peter Lundberg, ledamot i kommunstyrelsen för Kristdemokraterna, välkomnar granskningen av Älvsbyns kommuns otillåtna direktupphandlingar.
– Jag tycker det är otroligt viktigt att Piteå-Tidningen gör den här granskningen så att vi får möjlighet att se vad vi kan göra annorlunda eller förbättra där det finns behov, säger han.
Förutom att vara lokalpolitiker är Peter Lundberg anställd som informatör vid kommunledningsförvaltningen i Älvsbyn. Tidigare jobbade han som informatör på näringslivskontoret under dåvarande chefen Bengt Strandberg som ligger bakom en stor del av de otillåtna direktupphandlingarna som PT avslöjat.
– Genom sina projekt har han tagit in en massa pengar till kommunen, visserligen till konsulter som vi inte har gjort helt rätt med. Bengt fick saker att hända, men han kanske genade för mycket i kurvorna ibland, säger Peter Lundberg.
Han säger själv att han avrådde Bengt Strandberg från att anlita en extern resurs för att hantera ekonomin i det EU-finansierade projektet Celler-i när den dåvarande handläggaren slutade.
– Det känns helt galet att vi har en ekonomiavdelning med flera anställda och så ska de inte sköta ekonomin i kommunen. Jag tyckte det var fel, men jag var bara anställd. Bengt borde ha stått på sig och sagt till ekonomichefen att de ska göra det, även om det inte är deras ordinarie uppgift att jobba med EU-pengar.
Uppdraget landade hos Älvsby ekonomi och företagsservice som ägs av kommunchefen Magnus Nordströms sambo. Peter Lundberg tror inte att den kopplingen spelat in i anlitandet, utan ser en mer trolig förklaring att Bengt Strandberg ville ha en snabb lösning och fick tips om Erika Sundström via projektledaren Robert Granström som anlitat henne tidigare.
– Vi är en liten kommun och var går gränsen? Alla känner alla i kommunen. Jag tycker inte att Magnus har gjort något fel i det sammanhanget. Han har varit tydlig med att han inte skulle vara inblandad överhuvudtaget.
Tycker du att kommunledningen hanterat frågan bra?
– Vi har fått fortlöpande information under hösten. Den biten har fungerat bra. Efter det har vi fattat politiska beslut om att skapa en bättre kontrollfunktion och bättre stöd till cheferna. Det är jätteviktigt att det blir rätt.
Liksom kommunalrådet Tomas Egmark (S) går också Peter Lundberg ut till Magnus Nordströms försvar.
– Så fort han har fått kännedom om felaktigheter har han sett till att åtgärda dem. På det sättet har han gjort ett bra jobb. Han har också typ 30 chefer att hålla reda på. Det är inte så bara att hålla koll.
Har KD förtroende för Magnus Nordström?
– Utifrån det vi känner till nu och utifrån den information vi har fått under hösten har vi det. Sen får vi se om det framkommer nya saker på nästa kommunstyrelse.
Tror du att det kommer att komma fram fler felaktigheter?
– Det finns säkert mycket mer, men förhoppningsvis så fångas det mesta upp av de nya system som kommer nu.
Vilket ansvar har ni som politiker för att det här har kunnat ske?
– Vi har också ett ansvar, men vi gör det här på fritiden och vi kan inte känna till alla detaljer. Det kan inte kommunchefen heller. Det ligger ett stort ansvar på de enskilda cheferna, men uppenbarligen behövs det automatiska kontrollsystem.
PT har under granskningen varit i kontakt med Bengt Strandberg som varit tydlig med att han inte vill kommentera.